banner Pieter Konijn
NIEUWS - In productie

Avontuurlijke autohandelaar krijgt eigen film

16 juni 2015

In 2014 haalde zijn avontuur elke Nederlandse krant: autoverhuurder Mark Stroop had in gevaarlijk Irak twee van zijn wagens opgehaald. Nu wordt zijn ongelooflijke verhaal bewerkt voor de bioscoop. Hanro Smitsman (Schemer) gaat Stroop regisseren.

Mark Stroop is een nuchtere Nederlandse autodealer uit IJsselstein die in 2014 ontdekt dat twee jongens zijn luxe cabrio’s niet meer zullen terugbrengen. Ze zijn op weg zijn naar Irak om tot de Jihad toe te treden. Samen met een tolk begint Stroop een rondreis door een door oorlog verscheurd Midden-Oosten. Het track & trace systeem van de wagens leidt hem uiteindelijk naar Irak, waar hij de auto’s na moeizame onderhandelingen loskrijgt. 

Stroops wonderbaarlijke verhaal is goed voor veel pers, en het is producent OAK Motion Pictures die hem ervan overtuigt de rechten op verfilming te verkopen. Een script wordt momenteel ontwikkeld door Willem Bosch (Van god los, de serie), en Hanro Smitsman tekent voor de regie. Smitsman is niet onbekend met waar gebeurd drama. Zijn twee bekroonde films Skin (2008) en Schemer (2010) hadden de werkelijkheid als uitgangspunt. Smitsman heeft hoge verwachtingen: ‘Stroop vertelt een urgent en aan de actualiteit gelinkt verhaal. Het heeft de potentie om een spannende, grappige en ontroerende film te worden.’

Stroop is een van de projecten die zijn geselecteerd voor het programma Talentontwikkeling van het Nederlands Filmfonds, bedoeld om vaderlands product internationaal beter op de kaart te zetten. September Film zal Stroop in 2017 in de bioscopen brengen.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN