banner Pieter Konijn
NIEUWS - In productie

De dirigent is de nieuwe film van Maria Peters

22 mei 2017

Maria Peters werkt aan drama over eerste succesvolle vrouwelijke dirigent ter wereld: Antonia Brico. De casting voor de film, die wordt geproduceerd door Shooting Star, is reeds begonnen.

Antonia Brico werd in 1902 als Wilhemina Wolthius in Rotterdam geboren, maar verhuisde met haar adoptieouders  in 1908 naar Californië. Na een muzikale opleiding in de VS vertrok ze in 1927 naar de het conservatorium in Berlijn, waar ze als eerste Amerikaanse in 1929 afstudeerde. In 1930 debuteerde ze als eerste vrouwelijke dirigente voor het Berlijns Filharmonisch Orkest; in 1938 was ze de eerste vrouw die voor het New York Filharmonisch Orkest stond.

Haar bewogen leven stond ook verder, met succes, in het teken een plaats te veroveren en te behouden in de (tot op de dag van vandaag) door mannen gedomineerde dirigentenwereld. Brico overleed in 1989.

In 1974 verscheen een voor een Oscar genomineerde documentaire over haar leven: Antonia: A Portrait of a Woman van Jill Godmilow.

Voor regisseur Maria Peters is De dirigent haar eerste film sinds De groeten van Mike! (2012). Ze is er blij mee: Antonia was een pionier. Deze love story laat zien hoe hard zij daarvoor moet werken en hoeveel ze daarvoor moet opgeven. Het leuke is dat Antonia Nederlandse van geboorte was. We mogen best trots op haar zijn.’

Ondanks het internationale karakter van de film zal het drama Nederlands gesproken zijn. Peters is momenteeldruk met de casting. In de hoofdrollen zullen Nederlandse acteurs  te zien zijn, hoewel er wellicht ook een buitenlandse acteur mee zal doen.

De opnamen gaan op 31 augustus 2017 van start. Er wordt nog volop naar locaties gekeken. Gezien de plekken waar Brico gewerkt heeft, zal er mogelijk in diverse buitenlandse steden worden gedraaid, onder andere in België en Bulgarije.

De dirigent zal worden geproduceerd door Shooting Star (Sonny Boy, Spijt).
Splendid Film brengt De dirigent in het najaar van 2018 uit in de Nederlandse en Belgische bioscopen.

 

Antonia Brico / Foto: Colorado Public Radio

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
LadyBird