banner Pieter Konijn
NIEUWS - In productie

Docu over Hedwigepolder in de maak

27 juni 2015

Regisseur Digna Sinke onderzoekt de besluitvorming over het onder water zetten van de Hedwigepolder. In 2005 sloten Nederland en België een verdrag dat tien jaar later nog steeds niet is uitgevoerd. Waarom niet?

Verdieping van de Westerschelde, dat was het doel van het verdrag dat in 2005 tussen Nederland en België werd gesloten. De ontpoldering van de Hedwigepolder vormde daarvan een onderdeel dat inhield dat de polder onder water gezet diende te worden. Dat is tot op heden niet geschied.

In de documentaire Onder de oppervlakte onderzoekt Digna Sinke (Weemoed & wildernis) hoe vooral emoties een rol hebben gespeeld bij alle besluiten. Met name de uitspraak van Henk Bleeker (destijds staatsecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie ) spreekt boekdelen. In Onder de oppervlakte horen we hem zeggen: ‘Wij laten ons land niet afgraven voor die Belgen.’

Volgens Sinke zegt de documentaire veel over de huidige politieke cultuur in Nederland. Behalve Bleeker komen ook nog andere politici aan het woord, onder wie Cees Veerman en Ad Koppejan, maar ook Gery Decloedt (eigenaar van de polder) geeft zijn visie.

Onder de oppervlakte zal op 17 september op Film By the Sea in Vlissingen in première gaan en wordt in het najaar van 2015 uitgebracht door Herrie Film & TV.

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN