banner Pieter Konijn
NIEUWS - In productie

Grote naam toegevoegd aan Bankier van het verzet

28 februari 2017

Afgelopen weekend zijn in Amsterdam de opnamen gestart van Bankier van het verzet. Het oorlogsdrama vertelt het verhaal van Wally van Hall die tijdens WO2 met zijn broer miljoenen naar het verzet doorsluisde. De productie heeft inmiddels een grote naam aan de cast toegevoegd: Pierre Bokma.

Bankier van het verzet is de volgende grote speelfilm van NL Film na Mannenharten 2 en Tonio. Regie voert Joram Lürsen naar een script van Marieke van der Pol. Centraal staan de broers Walraven en Gijs van Hall die als bankiers een financiële constructie bedachten om het verzet van miljoenen te voorzien. Het werd de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis. Barry Atsma en Jacob Derwig spelen Wally en Gijs.

Pierre Bokma kruipt in de huid van een van de meest beruchte Nederlandse collaborateurs: Meinoud Rost van Tonningen. Als president van de Nederlandse Bank was NSB’er Rost van Tonningen tijdens de bezettingsjaren verantwoordelijk voor de Nederlandse financiën. In die rol betaalde hij miljoenen aan ‘onkosten’ uit aan de Duitse bezetter. Na zijn arrestatie pleegde hij zelfmoord.

Voor Bokma is het belangrijk om de verhalen uit de oorlog te blijven vertellen. ‘Het is de bedoeling van de makers om te laten zien waartoe 'gewone' mensen, zoals Rost van Tonningen, in staat zijn en welke levensgevaarlijke trucs er voor nodig zijn om dat weer ongedaan te maken. Dit verhaal is nu meer dan ooit van educatieve waarde en ik hoop dan ook dat we er een jong publiek mee weten te bereiken.’

Afgelopen zaterdag stond Bokma samen met zijn medehoofdrolspelers Atsma en Derwig op de set tijdens de eerste draaidag in het Amsterdams Stadsarchief. Dit was tijdens de oorlog het hoofdkantoor van de Nederlandse Handel-Maatschappij, de voorloper van de ABN-AMRO. De opnamen zullen nog tot eind april doorgaan; Bankier van het verzet wordt voorjaar 2018 in de bioscoop verwacht. DFW is distributeur.

 Vriend en vijand: Atsma, Bokma en Derwig in Bankier van het verzet / DFW

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN