banner Pieter Konijn
NIEUWS - In productie

Nieuwe plannen voor Batavia-film

17 oktober 2016

Roel Reiné blijft gefascineerd door de vaderlandse geschiedenis. De regisseur van Michiel de Ruyter heeft nu zijn blik laten vallen op het drama rond VOC-schip Batavia. Die film zou hij willen maken als opvolger van de nog te draaien Redbad 754 A.D. Batavia's Death Song zou dan in 2018 opgenomen worden.  

Het verhaal van de Batavia leest als een ware helletocht. Al tijdens z’n eerste vaart in 1628 sloeg het spiegelretourschip lek nabij de Australische westkust. Bij deze ramp verloren tientallen bemanningsleden het leven. Een deel van de opvarenden probeerde te overleven op enkele piepkleine eilandjes, waar vervolgens een bloedige muiterij uitbrak. Dit had direct te maken met de animositeit tussen de kapitein Jacobsz en opperkoopman Pelsaert.

 Een reconstructie van de Britse schrijver Mike Dash (Batavia’s Graveyard, 2001) vestigde opnieuw de aandacht op het relaas. Onder meer Paul Verhoeven was geïnteresseerd en Gerard Soeteman heeft een compleet scenario geschreven.

Voor de film van Reiné zal dat niet gebruikt worden. Momenteel werkt Lars Boom aan een nieuwe bewerking, genaamd Batavia’s Death Song. Het moet een Engelstalige film worden, Klaas de Jong is producent. Ditzelfde team werkt momenteel aan de voorbereiding van het historisch epos Redbad 754 A.D.

Of Reiné de replica van de Batavia zal gebruiken, is nog niet bekend. Dit schip werd in 1995 afgeleverd door de Bataviawerf in Lelystad. Producent Klaas de Jong maakte er destijds opnamen voor De Scheepsjongens van Bontekoe op. Het wrak van de echte Batavia is deels teruggevonden en staat in Fremantle, Australië.

De Batavia in actie tijdens de opnamen van De Scheepsjongens van Bontekoe (Farmhouse)

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN