banner Pieter Konijn
NIEUWS - In productie

Rudolf van den Berg start opnamen Van Meegeren-biopic

08 december 2015

Volgende week gaan de opnamen van start van Een echte Vermeer. Het is de verfilming van het waargebeurde verhaal over de legendarische kunstvervalser Han van Meegeren (1889-1947). Jeroen Spitzenberger speelt de hoofdrol.

Van Meegeren werd vlak na de oorlog ingerekend omdat hij kunst aan de Duitsers had verkocht. Groot was de verbazing toen bleek dat de collaborateur de schilderijen van onder meer Johannes Vermeer zelf had geschilderd en dus feitelijk een verzetsdaad had gepleegd. Ook museum Boymans-Van Beuningen had voor veel geld een nep-Vermeer gekocht: De Emmaüsgangers.

Scenarist Jan Eilander (J.Kessels) nam de romance tussen Van Meegeren en Jolanka Lakatos, de echtgenote van kunstcriticus Bredius, als uitgangspunt voor de film. Het was Bredius die Van Meegerens kunstenaarschap in twijfel trok, en het was aan Bredius aan wie de vervalser De Emmaüsgangers verkocht.

Rol van Lakatos gaat naar de Vlaamse actrice Lize Feryn, Porgy Franssen speelt Bredius. Regisseur Rudolf van den Berg is een Nederlands meest ervaren filmmakers, met recent op zijn naam Süskind en Tirza. Productie is in handen van onder meer Rinkel Film en Fu Works. September Film zal Een echte Vermeer in de bioscopen brengen.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)