banner Pieter Konijn
NIEUWS - In productie

Steven de Jong wil draaien in Indonesië

13 december 2016

Afgelopen vrijdag maakte Steven de Jong bekend dat hij een film wil situeren tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië: Jodoh. Daarvoor zoekt de producent/regisseur momenteel Indonesische coproductionele partners. Hij is daarin niet de eerste.

Momenteel werkt Steven de Jong nog hard aan de afwerking van zijn aanstaande wielerdrama Spaak, dat volgend jaar in de bioscopen gaat draaien. Maar de beoogde opvolger heeft hij dus ook al bekend gemaakt: Jodoh. Een romantisch drama tegen de achtergrond van de politionele acties (1946-1949).

Jodoh is een bewerking van de gelijknamige roman van reisjournalist Rob Hammink uit 2007. Die vond op de zolder van zijn ouderlijk huis het dagboek terug dat zijn vader had bijgehouden tijdens diens uitzending naar Indonesië, vlak na WO2. Hammink verwerkte het in een autobiografisch verhaal over een zoon die naar Sumatra vertrekt om daar meer te weten te komen over zijn overleden vader.

Steven de Jong hoopt nu de huidige discussie over de rol van Nederland tijdens de onafhankelijkheidsoorlog naar de bioscoop te kunnen brengen. ‘Er zijn duizenden films gemaakt over de Duitse bezetting maar er zijn geen films over de onafhankelijkheidsstrijd van ons toenmalige Indië. Dat gaat nu veranderen.’

Strikt genomen klopt dit niet: de politionele acties kwamen namelijk ook al aan bod in Oeroeg (1993) van Hans Hylkema en Gordel van smaragd van Orlow Seunke (1997). Ook is De Jong niet de enige die momenteel een film over deze roerige periode van de grond probeert te krijgen. Jim Taihuttu (Wolf) is al jaren bezig met zijn project Ratu Adil, waarin een ondergeschikte van de beruchte kapitein Westerling wordt gevolgd.

Feit is dat het werken met de noodzakelijke coproductiepartners in Indonesië niet eenvoudig is. Producent San Fu Maltha heeft al jaren zeer goede contacten in het land, maar het lukte hem tot op heden niet om een filmversie van Couperus’ De stille kracht gerealiseerd te krijgen. Wel is Maltha momenteel weer volop in gesprek met Indonesische partners om het project levensvatbaar te houden.

De versie van De stille kracht die regisseur Orlow Seunke vijf jaar geleden aankondigde lijkt niet van de grond te willen komen. Seunke woont en werkt in Jakarta. Wat dat betreft zou het best bijzonder zijn wanneer Steven de Jong wel in zijn opzet zou slagen.

 De Jong in actie in zijn eigen gordel van smaragd, Friesland (Steven de Jong Films)

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN