banner Pieter Konijn
NIEUWS - In productie

Verhoeff maakt drama over Japanse oorlogsmisdaden

20 augustus 2015

De Japans-Nederlandse productie handelt over het Tribunaal van Tokio, waar ook een Nederlandse rechter bij betrokken was. Uiterst actueel in deze week van het herdenken van het beëindigen van de oorlog in Azië, een film over de internationale rechtbank die eind jaren veertig zeven Japanse oorlogsmisdadigers ter dood veroordeelde. Een tribunaal dat in Japan omstreden was omdat volgens revisionisten ‘het proces gestuurd werd door de overwinnaars.'
Regisseur Pieter Verhoeff (Nynke, De brief voor de koning) waagt zich aan deze gevoelige kwestie in een nog titelloos drama. Die gevoeligheid heeft ook te maken met een van de rechters van het tribunaal, de Nederlandse jurist Bert Röling. Hij twijfelde aan de rechtsgronden voor het proces.

Het initiatief kwam in 2007 van de Japanse publieke omroep. Die benaderde producent Hans de Weers met het verzoek om samen een film over het Tribunaal van Tokio te maken. Hij vroeg Verhoeff die op zijn beurt scenarist Kees van Beijnum inschakelde. Die legde de basis voor het script waaraan ook door Australische en Canadese schrijvers werd meegewerkt.
Financiering was lastig, inmiddels is er ook een Canadese producent bij betrokken en zal Verhoeff de regie van de Engelstalige productie samen voeren met Rob King.

De opnamen beginnen eind deze maand in Litouwen. Daar werd de rechtszaal uit Tokio en het hotel waar de rechters verbleven nagebouwd. Er zal ook worden gedraaid in Japan.
Distributeur en releasedatum zijn nog onbekend. Wel is bekend dat de bioscoopversie ook als vierdelige serie op Netflix zal worden uitgezonden.

(Bron: de Volkskrant)

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px