banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Aankoop Paramount door Wanda geen gelopen race

16 juli 2016

De Chinese Wanda Group heeft z'n oog laten vallen op Paramount Pictures, dat melden diverse Amerikaanse media. Wanda zou in gesprek zijn met de moedermaatschappij van Paramount, Viacom, om 49% van de aandelen van de filmstudio over te nemen. Met die transactie zou naar verluidt een bedrag van circa 5 miljard dollar zijn gemoeid.

De aandelentransactie is echter geenszins een gelopen race. Grootaandeelhouder Sumner Redstone en diens dochter Shari Redstone zouden niet willen dat een deel van de Amerikaanse filmstudio wordt verkocht. Zij verschillen daarover van mening met Viacom CEO Philippe Dauman. Die denkt met de verkoop het aandeel Viacom de goede kant op te kunnen krijgen.

Het beroemde Paramount-logo

De Wanda Group zit niet stil. Aan het begin van dit jaar kocht het bedrijf voor 3,5 miljard dollar het Amerikaanse productiebedrijf Legendary Entertainment (van onder meer de films Warcraft en het aanstaande The Great Wall met Matt Damon).

Het bedrijf is daarnaast niet alleen eigenaar van de grootste bioscooponderneming van China (Wanda Cinemas), maar ook grootaandeelhouder van AMC Entertainment. Dat bedrijf runt de AMC-bioscopen, de grootste cinemaketen van de Verenigde Staten.

AMC kwam afgelopen week nog in beeld omdat het de Europese bioscooponderneming Odeon & UCI Group gaat overnemen. Daarnaast is AMC ook nog verwikkeld in een overname van Carmike Cinemas in de Verenigde Staten.

Paramount Pictures is een van Hollywoods bekendste filmstudio's. Het bedrijf werd in 1912 opgericht als Famous Players Film Company maar veranderde kort daarna de naam in Paramount Pictures. De catalogus van de studio bestaat uit beroemde films als The Godfather, Indiana Jones en Forrest Gump.

In Nederland worden de films van Paramount in de bioscoop al jarenlang uitgebracht door Universal Pictures International. Star Trek Beyond is de eerstkomende film van Paramount die in de Nederlandse bioscopen gaat draaien.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN