banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

AMC aast op overname Odeon

12 mei 2016

AMC Entertainment

Het gonst al enige tijd, maar het lijkt nu echt te gaan gebeuren: de verkoop van Europa's grootste bioscoopketen Odeon & UCI Cinemas. De koper? AMC Entertainment Holding Inc., dat gecontroleerd wordt door de Chinees Wang Jianlin van de Dalian Wanda Group.

AMC Entertainment zou een bod voorbereiden van 1,3 miljard dollar op Odeon & UCI Cinemas, zo meldt Bloomberg. Odeon & UCI exploiteert 243 bioscopen in zeven Europese landen, te weten het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Portugal en Ierland. De keten heeft in totaal 2.238 bioscoopschermen.

AMC Cinemas heeft 387 bioscopen met 5.426 schermen in de Verenigde Staten. Het bedrijf wordt sinds januari van dit jaar geleid door CEO Adam Aron die in december tegen het Amerikaanse Deadline nog vertelde: 'Wanda has global aspirations and I think it will be intriguing to see what joint opportunity there is for AMC and Wanda.'

Odeon & UCI Cinemas ontstond in 2004 toen investeringsmaatschappij Terra Firma Capital Partners zowel Odeon Cinemas als de Europese divisie van UCI overnam. Terra deed in 2011 al diverse pogingen om de keten te verkopen.

Het nieuws komt wel op een bijzonder moment. AMC is namelijk ook bezig met de overname van Carmike Cinemas, het op drie na grootste bioscoopketen in Amerika. Die transactie stuit op wat problemen omdat twee aandeelhouders vinden dat AMC Entertainment een te laag bod heeft uitgebracht.

Een ander opvallend feit is dat de overname tot stand komt via AMC Entertainment. Er werd verwacht dat Wangs Dalian Wanda Group de overname zelf ter hand zou nemen. De groep is eigenaar van Wanda Cinemas, de grootste exploitant van Azië.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN