banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

AMC wordt 's werelds grootste bioscoopketen met overname Odeon

12 juli 2016

Dat het ging gebeuren, stond al vast. De vraag was alleen wanneer. Bioscoopketen Odeon & UCI wordt verkocht en wel aan het Amerikaanse AMC Theatres. Met de overname is een geldbedrag van 921 miljoen pond gemoeid, oftewel 1,21 miljard dollar. Dat is inclusief een schuld van 407 miljoen pond, zo bevestigt AMC in de persverklaring.

Odeon stond al enige tijd te koop. De keuze van het Britse volk voor een Brexit heeft de aankoop zeer waarschijnlijk beïnvloed. Het instorten van de Britse pond heeft de aanschaf door AMC goedkoper gemaakt. 'This is a once-in-a-generation opportunity to acquire Europe’s leading cinema chain', aldus Adam Aron, CEO van AMC. Odeon is momenteel nog in handen van het private equity bedrijf Terra Firma.

De Odeon & UCI Cinemas Group is de grootste bioscooponderneming van Europa. Het heeft 2.236 bioscopenschermen in 242 locaties in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Ierland, Portugal, Spanje, Duitsland en Oostenrijk.

AMC Theaters is de op een na grootste bioscooponderneming van Amerika. Het heeft 385 locaties met in totaal 5.380 schermen, hoofdzakelijk in de Verenigde Staten. De theaters worden gerund door AMC Entertainment Inc. dat op haar beurt voor het grootste deel in handen is van het Chinese Dalian Wanda Group van Wang Jianlin.

AMC is onder tussen ook nog in een overname verwikkeld van Carmike Cinemas. Met die overname zou een bedrag van 1,1 miljard dollar zijn gemoeid. De aandeelhouders van Carmike liggen echter nog dwars.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN