banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Ben-Hur struikelt aan US boxoffice

22 augustus 2016

Geen verlossing voor Ben-Hur aan de Amerikaanse kassa’s. Het gecombineerde prestigeproject van MGM en Paramount had ingezet op een openingsweekend van 20 miljoen dollar, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met 11,3 miljoen, goed voor een teleurstellende vijfde plek. De studio’s zullen een hemelse interventie (en de buitenlandse markten) nodig hebben om hun investering van 100+ miljoen dollar terug te verdienen.

Het is inmiddels het derde religieus getinte epos dat pijnlijk onderuit gaat. Eerder kwamen Noah en Exodus: Gods and Kings niet uit de kosten. De fascinatie van de studio’s met religieus getinte speelfilms is begrijpelijk: er is een enorme markt voor in Amerika. Maar het zijn vooral kleine, meer persoonlijke drama’s als War Room en Risen die winstgevend blijken.  

Het was sowieso een moeizaam bioscoopweekend in de VS. De scholen zijn weer begonnen en de Olympische Spelen liepen af, dus heel veel animo om naar de film te gaan was er niet. Suicide Squad bleef moeiteloos koploper met een extra 20,7 miljoen dollar, en ook Sausage Party wist probleemloos zijn tweede plaats te behouden. De niet voor kids bedoelde tekenfilm kreeg er 15,2 miljoen bij en zal op den duur uitkomen op een formidabele score van rond de 100 miljoen.

De hoogste nieuwkomer was War Dogs op plaats drie (14,3 miljoen). De zwarte komedie van regisseur Todd Philips is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee nietsnutten die wapens voor het Pentagon in Afghanistan gaan verkopen. Geen dure film, maar het uitblijven van juichende kritieken betekende toch wel een ietwat bescheiden opbrengst.

Goed nieuws was er voor Hell or High Water, die vorige week ijzersterk opende in een gelimiteerd aantal bioscopen. De misdaadfilm met Jeff Bridges en Chris Pine, goede voor de beste kritieken deze zomer, kreeg er in zijn tweede week 400 zalen bij. Hell heeft nog steeds het hoogste zaalgemiddelde van de complete top dertig en al zeker nog verder stijgen.

 

Jack Huston als en in Ben-Hur / UPI

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN