banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Bioscoop-opbrengsten hoger in 2015

04 januari 2016

De wereld ging vaker naar de bioscoop in 2015. Dat valt althans af te lezen aan het feit dat de wereldwijde boxoffice voor het eerst in de geschiedenis hoger uitkwam dan 38 miljard dollar (35 miljard euro).

Dat succes viel grotendeels toe te schrijven aan vijf enorme blockbusters. Jurassic World, Avengers: Age of Ultron, Star Wars: The Force Awakens, Fast & Furious 7 en Minions. Alle vijf kwamen met hun bruto opbrengst boven de 1 miljard dollar uit. Dat was nog niet eerder vertoond.

De toename zat verder ook in een sterk groeiende Chinese markt, die met maar liefst vijftig procent steeg. Ook de Amerikaanse cijfers toonden een stijging: van 6,3 procent ten opzichte van 2014. De Nederlandse cijfers zullen morgen bekend worden gemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de NVBF, de NVF, Cinema Digitaal en het Abraham Tuschinski Fonds.

Er is reden aan te nemen dat 2016 minder euforische cijfers zal laten zien. Aangezien de markt vooral gedreven wordt door franchises (alle vijf de toppers kwamen uit een serie), zijn de verwachtingen voor dit jaar ietwat getemperd. Batman vs. Superman: Dawn of Justice en Captain America: Civil War zijn toch een ander affiche dan Star Wars en Bond, die elk een jaartje overslaan. De sequel van Jurassic World wordt pas in 2018 verwacht.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird