banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Cameron en Trumbull willen grenzen blijven verleggen

01 november 2016

James Cameron en Douglas Trumbull werden afgelopen weekend in de spotlight gezet voor hun baanbrekende werk op het technische vlak door de SMPTE, de Society of Motion Pictures and Television Engineers. Cameron greep de gelegenheid gelijk aan om te kunnen vertellen dat we flink wat innovatie kunnen verwachten bij de komende Avatar-films.

'I’m going to push. Not only for better tools, workflow, high dynamic range (HDR) and high frame rates (HFR) - the things we are working toward' aldus James Cameron die afgelopen vrijdag tijdens het Centennial Gala het honorary membership toegekend kreeg van de SMPTE.

James Cameron

Cameron kondigde eerder aan dat er in totaal vier nieuwe Avatar-films gaan komen. Het eerste vervolg komt in 2018 in de bioscopen. De andere films staan gepland voor 2020, 2022 en 2023. De eerste Avatar-film uit 2009 bracht wereldwijd tot op heden 2,9 miljard dollar op aan de bioscoopkassa. De film gaf bovendien een enorme boost aan herintroductie van 3D in de bioscoop.

Over 3D zei Cameron tijdens de gala-avond in de Dolby Ballroom van Hollywood & Highland volgens Indiewire: 'I’m still very bullish on 3D, but we need brighter projection, and ultimately I think it can happen - with no glasses. We’ll get there.'

Visual effect innovator Douglas Trumbull kreeg door de SMPTE de Progress Medal uitgereikt. Trumbull, die onder meer de geschiedenis ingaat als de man achter de baanbrekende effecten in 2001: A Space Odyssey, drukte iedereen op het hart om nieuwe technieken de kans te blijven geven. Trumball ontwikkelde zelf een systeem dat film mogelijk maakt met 4K, 3D en 120 frames per seconde. Hij zei volgens The Hollywood Reporter: 'It’s time to give [new cinema technology] a chance, because everything is changing'.

Hij doelde daarmee ook op de ontvangst van Ang Lee's baanbrekende film Billy Lynn's Long Halftime Walk. De film kreeg in Amerika gemengde recensies. Volgens Trumbull krijgt de film die 'because this is shocking a lot of reviewers. … They don’t quite know what to do with it.' Hij herinnerde de toehoorders eraan dat ook 2001: A Space Odyssey slechte reviews kreeg toen de film opende.

Douglas Trumbull, foto Arne Kuilman

De SMPTE is de internationale organisatie die een belangrijke rol speelt in het voorstellen en vaststellen van standaarden voor zowel de televisie-, audio- als bioscoopindustrie. De standaarden waar momenteel veel aandacht aan wordt besteed zijn die van het nieuwe type DCP's.

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie