banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Cruise krijgt klop van Perry aan US boxoffice

24 oktober 2016

De terugkeer van Jack Reacher aan de Amerikaanse boxoffice was toch een beetje minder triomfantelijk dan van tevoren was verwacht. Never Go Back moest zijn meerdere erkennen in Tyler Perry’s Boo! A Madea Halloween. Ruim zelfs: Madea wist met 27,6 miljoen dollar Reacher‘s 23 miljoen ruim voor te blijven.

Tom Cruise reist momenteel van continent naar continent om Jack Reacher: Never Go Back te promoten. En dat de harde actiefilm internationaal goed zal scoren is zeer waarschijnlijk. Cruise is buiten de VS nog een onvervalste superster en de vorige Jack Reacher haalde 63 procent van zijn opbrengst van buiten Amerika. Maar dat Cruise thuis zijn meerdere moet erkennen in een cultfiguur als Tyler Perry zal hem niet lekker zitten.

Voor Lionsgate, dit jaar zo geplaagd door tegenvallende resultaten, is de sterke opening van Boo! A Madea Halloween een vroeg kerstcadeau. De independent studio plukt nu al elf jaar de vruchten van de samenwerking met Tyler Perry, een superster in de zwarte Amerikaanse gemeenschap. Door het Halloween-thema van Boo! lijkt het erop dat de acteur/regisseur ditmaal zelfs een groter aandeel niet-zwarte kijkers heeft getrokken. Dat zou net het overwicht over Jack Reacher: Never Go Back kunnen zijn geweest.    

Van de andere twee nieuwkomers deed Ouija: Origin of Evil precies wat je van een bescheiden horrorfranchise mag verwachten. De film had een opbrengst van 14 miljoen dollar, goed voor de derde plek. Gaar waren de rapen voor Keeping Up with the Joneses. Aan de Fox-komedie zat al een luchtje toen de voorjaarsrelease werd uitgesteld om scènes bij te kunnen draaien. Dat heeft niet geholpen. Met een zevende plek (3000+ prints, opbrengst 5,5 miljoen dollar) is het na Masterminds de tweede Zach Galifianakis-flop in een maand tijd.

Er was zowaar een jaarrecord voor Moonlight, het veelgeprezen relaas over een jonge zwarte man die zijn waardigheid probeert te bewaren in een achterstandswijk. De film van regisseur Barry Jenkins had al een formidabele 99 Metascore op IMDb, en haalde dit weekend in vier theaters het hoogste Amerikaanse zaalgemiddelde van heel 2016. Een serieuze Oscarkandidaat, dus onthouden die naam: Moonlight.   

Out of Reach: Tom grijpt net naast de eerste plaats met Never Go Back (UPI)

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird