banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Curzon-baas voorspelt wereldwijde daling bioscoopbezoek

24 oktober 2016

The Screen on the GreenThe Screen on the Green van Everyman was het decor van de conferentie (beeld ICO)

Het bioscoopbezoek wereldwijd zou over vijf à tien jaar wel eens 40% lager kunnen liggen dan nu het geval is. Dat voorspelde Philip Knatchbull van de Engelse bioscoopketen Curzon afgelopen week tijdens de Engelse conferentie Screen Exhibitor’s Forum.

De kern van zijn betoog was dat het kijkgedrag van mensen aan het veranderen is. ’Ik denk dat we moeten accepteren dat mensen films op verschillende manieren willen consumeren. Ze zouden niet moeten worden gedwongen om films in de bioscoop te zien’, aldus Knatchbull volgens Screen International.

Knatchbull is CEO van Curzon, een onafhankelijke bioscoopgroep in het Verenigd Koninkrijk met elf theaters gespecialiseerd is in arthousefilms. Het bedrijf heeft ook een eigen video on demand service.

Tijdens de conferentie liet de Curzon-baas ook weten geen vertrouwen te hebben in multiplexen met vijftien à twintig zalen. Knatchbull: ’Ik zie geen toekomst in die grote dozen.’ In het vraaggesprek met Screen International’s Matt Mueller zei de Curzon-baas echter ook: ‘Ik zou geen geld steken in het bouwen van bioscopen als ik niet zou geloven in de toekomst van onafhankelijke cinema’s.’

Van Curzon is bekend dat het anders aankijkt tegen bioscoopexploitatie en windows. Zo werkte het bedrijf samen met Netflix om toch een bioscooprelease mogelijk te maken voor de film Beasts of No Nation. Maar een verlenging van die samenwerking ligt niet in de lijn der verwachtingen. ‘Zij (Netflix) betaalde ons een aantrekkelijke vergoeding om de bioscoopzalen te huren, maar er kwam niemand. Ik wil geen lege Curzon-zalen’, zo vertelde Knatchbull.

Screen International organiseerde de conferentie Screen Exhibitors’ Forum: The Future Of Independent Cinema in samenwerking met de Independent Cinema Office (ICO). De Independent Cinema Office is de organisatie die zich bezighoudt met het promoten van onafhankelijke filmexploitatie in het Verenigd Koninkrijk.

Aan de orde kwamen thema’s als de rol van blockbusters en de toekomst van bioscopen in het post-Brexit tijdperk. Ook het belang van technologie werd besproken. Aan het woord kwamen onder meer Jemma Desai (British Council), Madeleine Probst (Watershed Bristol), David Monk (EDCF), Richie Power (Showtime Analytics), Nick Varley (Arts Alliance) en Kevin Markwick (The Picture House).

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
Dorst_HFN