banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Disney koopt Fox en realiseert mega-overname

14 december 2017

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het officieel. The Walt Disney Company neemt een deel van 21 Century Fox over van mediamagnaat Rupert Murdoch. Dat melden Amerikaanse bronnen als CNBC en The Holywood Reporter. Met de transactie is een bedrag van 52,4 miljard dollar gemoeid. Tevens is bekend geworden dat Disney's CEO Bob Iger aanblijft tot en met 2021.

Disney krijgt door de deal onder meer filmstudio 20th Century en Searchlight Pictures in handen. Daarnaast komen ook netwerken als FX, National Geographic, de video on demand dienst Hulu en zelfs ook Endemol Shine in handen van Disney. Disney had al 30% van de aandelen van Hulu in haar bezit.

Het nieuws komt naar buiten op het moment dat Disney het nieuwe hoofdstuk in de Star Wars saga, The Last Jedi, wereldwijd uitbrengt. Naar verwachting gaat de film wereldwijd weer allerlei bioscooprecords doen sneuvelen, net zoals Disney met de overname van Fox ook geschiedenis schrijft.

Het blijft nog wel even onduidelijk of de Amerikaanse overheid wel instemt met deze gigantische overname. Het Amerikaanse ministerie van justitie blokkeerde twee maanden geleden nog de overname van Time Warner door AT&T.

De actie van The Walt Disney Company moet gezien worden in het licht van de plannen van het entertainmentbedrijf om in 2018 te starten met een eigen streaming dienst. De films van 20th Century Fox, inclusief de rijke catalogus, zouden daarbij zeer goed van pas komen. Disney is al eigenaar van belangrijke filmmerken als Pixar, LucasFilm (Star Wars) en Marvel.

Ondertussen zou de inmiddels 86-jarige Rupert Murdoch - en diens zonen James en Lachlan - zich met 21th Century Fox meer willen gaan toeleggen op andere content, in het bijzonder op nieuws en sport. James Murdoch wordt door diverse Amerikaanse media al getipt als de persoon die Disney-CEO Bob Iger op den duur kan opvolgen. Maar CNBC meldt dat geen van de Murdochs al direct toetreden tot het bestuur van Disney.

De 66-jarige CEO van Disney Bob Iger verlengt zijn contract ondertussen tot en met 2021. Het huidige contract zou zomer 2019 aflopen. Maar Iger blijft dus nog even aan.

De bioscoopfilms van 20th Century Fox worden in Nederland uitgebracht door Warner Bros. Managing Director Hajo Binsbergen van Warner Bros.Pictures International Holland laat ons desgevraagd weten: 'Wat de consequenties zullen zijn van deze deal voor de bioscoopdistributie van de films van 20th Century Fox in Nederland, mocht deze afspraak doorgang vinden, is op dit moment niet te overzien.'

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px