banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Doctor Strange leidt druk Amerikaans bioscoopweekend

07 november 2016

Na weken van teleurstellende resultaten aan de US boxoffice hadden distributeurs en filmvertoners eindelijk weer reden tot lachen. Drie nieuwe films deden goede zaken, waarvan Doctor Strange de hoogste opbrengst had. De Marvel-titel - de start van een nieuwe franchise - bracht 85 miljoen dollar op. Ook Trolls en Hacksaw Ridge openden sterker dan verwacht.

Opvallend aan de goed scorende nieuwkomers was dat ze allemaal hoge waarderingen van zowel pers (Metascore) als publiek (CinemaScore) hadden. Wake up call voor Hollywood: een goed script en sterke acteerprestaties zijn nog steeds een uitstekende investering. Dat ondervonden ook Loving en Moonlight, de twee best lopende films met een beperkte release. Beide titels worden genoemd als Oscar-kandidaat.

Dat gezegd: de naam Marvel is momenteel misschien wel de allerbeste investering. Doctor Strange is de veertiende Marvel-productie op rij die bovenaan de box office opent. De grotendeels Europese cast, een wat mystieker verhaal en opvallende special effects maken de film een buitenbeetje in het Marvel-universum, en daar houden de fans van. Internationaal staat de teller inmiddels op 240 miljoen dollar.  

Trolls is de hit die DreamWorks Animation goed kan gebruiken. Door de hitsong van de film (Justin Timberlake’s Can’t Stop the Feeling) al in mei uit te brengen was de naamsbekendheid van de musical groot. Goede kritieken en een optimale timing deden de rest. Trolls opende met een opbrengst van 45,6 miljoen dollar, en dat was veel hoger dan voorspeld.

Normaal gesproken zouden twee van zulke klappers dodelijk moeten zijn voor een derde grote première, maar ook Mel Gibsons oorlogsdrama Hacksaw Ridge scoorde beter dan verwacht: 14,7 miljoen dollar en een derde plaats. Een wat ouder publiek ging aan de haal met de waargebeurde film over een gewetensbezwaarde soldaat tijdens de slag om Okinawa. Verrassend: een derde van de opkomst was toe te schrijven aan de reputatie van de regisseur. Gibsons voorlaatste film was Apocalypto (2006).

Strange but true: Benedict Cumberbatch is Doctor Strange (Disney)

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px