banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Dory vindt recordopbrengst in Amerikaanse bioscopen

20 juni 2016

Het was misschien wel de Pixar-sequel waar het meest naar werd uitgekeken: het vervolg op Finding Nemo (2003). En Finding Dory had bepaald geen last van sequelitis aan de US boxoffice. Met 55 miljoen dollar werd afgelopen vrijdag zelfs een record gevestigd.

En dat luidde: de hoogste dagopbrengst voor een animatiefilm ooit. En als dat niet zo indrukwekkend klinkt: het oude record (Shrek the Third) stond toch alweer negen jaar. Een en ander leidde tot een weekend waar ze bij Disney blij van werden. Finding Dory was goed voor een opbrengst van 136 miljoen dollar.

Prima recensies en hoge publiekswaarderingen duiden er verder op dat de film niet razendsnel zal inzakken als eenmaal de trouwe fans zijn geweest. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de wereldwijde eindscore van Finding Nemo (net onder de miljard dollar, in 2003 een verbluffend bedrag) door Dory benaderd gaat worden. Maar daarvoor moet dit visje nog wel even stevig doorzwemmen.

En er waren meer succesverhalen aan de Amerikaanse boxoffice dit weekend. Central Intelligence, een actiekomedie met Dwayne Johnson en Kevin Hart, opende beter dan verwacht. Het gezamenlijke Warner/Universal-project was ingezet op 30 miljoen dollar, maar deed 35 miljoen, wellicht het gevolg van onvermoeibare socialemediapromotie door het centrale duo.  

Warcraft bevestigde zijn besmette status in de VS door in zijn tweede weekend maar liefst 76 procent in te leveren. Daarmee staat de film in de top 3 van hardste zakkers ooit: net boven Fifty Shades of Grey, maar niet zo erg als Friday the 13th. Gelukkig zijn de buitenlandse markten een stuk vriendelijker voor de gameverfilming.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px