banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

DreamWorks Animation verkocht aan NBCUniversal

28 april 2016

NBCUniversal neemt de filmstudio DreamWorks Animation over. Dat heeft de Amerikaanse mediagigant officieel bevestigd. Met de overname is een geldbedrag van 3,8 miljard dollar gemoeid.

DreamWorks Animation-voorman Jeffrey Katzenberg was al geruime tijd met overnamekandidaten in gesprek. Zo werden er onder meer intensieve gesprekken gevoerd met speelgoedfabrikant Hasbro. Donderdag 28 april werd echter bekend dat NBCUniversal, onderdeel van Amerika's grootste kabelbedrijf Comcast Corporation, een bod heeft gedaan van 41 dollar per aandeel voor de eigendomspapieren van DreamWorks Animation. Dat bod is geaccepteerd.

NBCUniversal verwacht dat de formele overname voor het einde van het jaar is geregeld. Men denkt niet dat de Amerikaanse mededingingsautoriteiten nog roet in het eten zullen gooien.

Met de overname komen waardevolle familiefranchises zoals Shrek, Madagascar, Kung Fu Panda en How to Train Your Dragon in handen van NBCUniversal. Ook lucratieve tv-afdeling van DreamWorks maakt onderdeel uit van de deal.

(Kung Fu Panda 3, een van DreamWorks Animations waardevolle franchises)

DreamWorks Animation wordt onderdeel van Universal Film Entertainment Group. Ook Universal Pictures, het kaartverkoopbedrijf Fandango en NBCUniversal Brand Development maken daar onderdeel van uit.

Jeffrey Katzenberg, co-founder en CEO van DreamWorks Animation wordt in de nieuwe opzet chairman van DreamWorks New Media en consultant van NBCUniversal. Hij zal de animatiestudio niet langer leiden. Die taak is weggelegd voor Chris Meledandri, oprichter van Illumination Entertainment dat ook al onderdeel is van Universal. Meledandri is de geestelijk vader van de Minions.

DreamWorks werd in 1994 opgericht door Steven Spielberg, platenbaas David Geffen en voormalig Disney-baas Jeffrey Katzenberg. In 2005 kwam er een splitsing. DreamWorks SKG kwam in handen van het Amerikaanse Viacom en werd later - dankzij geld van het Indiase Reliance ADA Group - omgebouwd tot DreamWorks Studios. DreamWorks Animation ging vanaf 2005 onder leiding van Jeffrey Katzenberg zelfstandig verder.

Het bedrijf maakte sindsdien animatiefilms zoals Madagascar, Kung Fu Panda, The Croods, De gelaarsde kat en Home. Dit jaar komt de animatiefilm Trolls nog uit.

In Nederland werden de film van DreamWorks Animation de afgelopen jaren door 20th Century Fox in de bioscopen uitgebracht. De jaren daarvoor was Universal de distributeur van de DreamWorks-films in de Nederlandse bioscopen. Het ziet ernaar uit dat de DreamWorks Animation-films nu weer terugkeren op het oude nest.

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Banner CineJobs240x180px