banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Eerste plannen Europese Commissie voor Digital Single Market bekend

15 december 2015

Op 9 december heeft de Europese Commissie haar voorstellen gepresenteerd om het aanbod van online content zoals films en muziek breder toegankelijk te maken en het auteursrecht te moderniseren. Hierin focust de Commissie vooral op het recht van Europeanen om ook buiten hun eigen land te beschikken over digitale inhoud die thuis is gekocht en streamingdiensten waarop zij een abonnement hebben. 

Het zijn de eerste plannen  van de Commissie in het kader van haar Digital Single Market (DSM) strategie die ze in mei aankondigde. Met de DSM, een eengemaakte, interne Europese markt waarin geen digitale grenzen bestaan, wil de Commissie hindernissen wegnemen die de toegang tot online content beperken. Nu lopen Europeanen er tegen aan dat er in het ene land wel, en in het andere land geen toegang is tot bijvoorbeeld een muziekdienst of een film. 

Digital Single Market

De voorstellen geven alleen de hoofdlijnen weer, de details zullen komende tijd verder moeten worden ingevuld. Met de plannen beoogt de Commissie enerzijds de toegang tot een breder, legaal online aanbod te verbeteren en anderzijds de bescherming van rechthebbenden te borgen, waarbij tegelijkertijd rekening gehouden wordt met (nieuwe) uitzonderingen op het auteursrecht (voor bijvoorbeeld onderwijs- of innovatiedoeleinden). Geen eenvoudige exercitie dus, ook gezien het gegeven dat dit ingewikkelde aanpassingen vereist in wetgeving rond telecom (zoals roaming), privacy- en gegevensbescherming en auteursrecht. 

Het belangrijkste voorstel is dat aanbieders van online diensten hun consumenten die tijdelijk buiten hun thuisland verblijven, voortaan grensoverschrijdende portabiliteit moeten aanbieden. Andrus Ansip, vice-president voor de Digital Single Market, zegt in een persbericht: “Mensen die legaal content kopen – films, boeken, voetbalwedstrijden, tv-series – moeten in staat zijn om die content overal in Europa mee te nemen.” De Commissie gaat zoeken naar een manier om aanbieders daarin te stimuleren, bijvoorbeeld door het aantrekkelijk maken van Europa-brede licenties. Waarschijnlijk gaat het Creative Europa programma hierin een rol vervullen: het programma krijgt nieuwe onderdelen zoals een "Europese aggregatiedienst" voor online-zoekportalen en "licentieverleningshubs" die distributie moet bevorderen van films die nu slechts in enkele lidstaten beschikbaar zijn. Deze wet moet voor 2017 ingaan, parallel aan de afschaffing van roaming in Europa.   

Verder heeft de Commissie een eerste voorstel tot modernisering van het auteursrecht gedaan en een voorstel tot verbetering van grensoverschrijdend online winkelen en verkoop. 

Europese film- en televisieorganisaties hebben wisselend gereageerd maar delen de zorg over achterdeurtjes in de wetgeving die misbruik in de hand zou kunnen werken. Het voorstel is nog te algemeen en te weinig sluitend gedefinieerd, zo stellen de FERA (Federation of European Film Directors), FSE (Federation of Screenwriters in Europe) en SAA (Society of Audio-visual Authors) in een gezamenlijk statement. Verder zijn er zorgen over het financieringsmodel van de filmsector. FIAPF (International Federation of Film producers Association) liet weten: “In the digital economy, licensing distribution rights by territory remains fundamental to the financing, production and distribution of content not just in the EU but worldwide.”

De Europese Commissie heeft aangegeven te zullen luisteren naar de Europese film- en mediaindustrie, en het belang in te zien van belangrijke principes als het territorialiteitsbeginsel waarop de huidige businessmodellen gestoeld zijn. Komende maanden vindt een uitgebreide consultatie plaats. De Commissie zegt daarbij ook aandacht te besteden aan de verantwoordelijkheid van online tussenpersonen en de bestrijding van piraterij.

In totaal komt de Commissie voor eind 2016 met zestien wetgevingsvoorstellen en beleidsinitiatieven. Komend voorjaar worden de eerstvolgende voorstellen verwacht. 

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px