banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Elf Césarnominaties voor Paul Verhoevens Elle

25 januari 2017

De aandacht voor Paul Verhoevens Elle houdt nog even aan. De film kreeg vandaag elf Césarnominaties, de Franse equivalent van de Oscars. Verhoeven is genomineerd als Beste Regisseur en Isabelle Huppert maakt kans op de prijs in de categorie Beste Actrice. De Nederlandse editor Job ter Burg kreeg ook een nominatie voor de montage van Elle.

Elle kreeg onder meer ook nominaties in de categorieën Beste Film, Beste Vrouwelijk Bijrol (Anne Consigny), Beste Cinematografie (Stéphane Fontaine) en Beste Muziek (Anne Dudly). Naast Elle is ook Frantz in maar liefst elf categorieën genomineerd. De film Ma Loute (Slack Bay) kreeg negen nominaties.

Elle werd vorig jaar in de Nederlandse bioscopen uitgebracht door Independent Films. September Film bracht Frantz van regisseur François Ozon afgelopen jaar uit. Ma Loute werd uitgebracht door Cinéart.

Het feest gaat ook nog even door voor de van oorsprong Nederlandse filmmaker Michael Dudok de Wit. Gisteren kreeg hij voor zijn animatiefilm The Red Turtle een Oscarnominatie in de categorie Beste Animatiefilm. Vandaag wordt hem opnieuw een nominatie toegekend. Nu voor een César.

The Red Turtle werd in Nederland uitgebracht door Lumière.

De aanstaande uitreiking van de prestigieuze Franse filmprijzen kreeg deze week ook nog wat negatieve aandacht. Er luidde protest toen regisseur Roman Polanski werd aangewezen als president van het aankomende filmfeest. Diverse vrouwengroeperingen tekenden daar protest tegen aan. Amerika wil Polanski vervolgen voor de zaak uit 1977 waarin hij wordt verdacht van seks met een minderjarige. Hij vluchtte destijds het land uit. Polanski heeft zich inmiddels teruggetrokken voor het presidentschap.

De Césars worden 24 februari in Parijs uitgereikt.

Paul Verhoeven en Isabelle Huppert op de set van Elle. Distributie Independent Films.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)