banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Engelse providers gaan klanten die illegaal downloaden aanspreken

19 januari 2017

Engelse internetproviders gaan gehoor geven aan de oproep uit de creatieve sector in het Verenigd Koninkrijk om illegale downloaders op hun gedrag aan te spreken. Klanten van de vier grootste Engelse providers, Sky, BT, Virgin Media en TalkTalk, gaan hun klanten vanaf deze maand een e-mail sturen als blijkt dat deze illegaal materiaal downloaden. Het bericht verschijnt in de Engelse pers op het moment dat de Nederlandse internetprovider Ziggo afwijzend reageert op eenzelfde voorstel van Stichting BREIN.

In het Verenigd Koninkrijk werken internetproviders, rechthebbenden en de overheid sinds de zomer van 2014 samen in het samenwerkingsverband Creative Content UK. Dat programma bestaat uit twee componenten. Het eerste is een bewustwordingscampagne die in het voorjaar van 2015 werd opgestart. Een ander onderdeel is het Voluntary Copyright Alert Programme. Dat houdt in dat klanten van hun internetprovider een e-mail ontvangen als wordt geconstateerd dat zij illegaal films, muziek, boeken of ander auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden. Daar gaan ze deze maand mee beginnen.

De providers gaan de surfactiviteiten van hun klanten niet zelf nauwgezet monitoren, maar handelen op basis van inbreukrapportages van rechthebbenden. Die stellen dat vast naar aanleiding van dataverkeer via specifieke IP-adressen. De identiteit van de persoon wordt door de provider niet onthuld. De provider stuur de klant een e-mail, wijst hem op zijn handelen en attendeert hem op legale alternatieven.

Met deze aanpak hopen de isp's, de rechthebbenden en de overheid in het Verenigd Koninkrijk dat de consument zich bewust wordt van zijn gedrag wat uiteindelijk moet leiden tot minder piraterij.

In Nederland is deze aanpak ook onderwerp van gesprek tussen de overheid, de internetproviders en de anti-piracy werkgroep waarin de Nederlandse rechthebbenden als distributeurs, producenten en andere direct betrokkenen, zich hebben verenigd.

Maar deze week is dus gebleken dat Ziggo zich niet kan vinden in een aanpak zoals in het Verenigd Koninkrijk. De reactie kwam nadat BREIN-directeur Tim Kuik over de plannen sprak tijdens een uitzending van BNR Digitaal.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180