banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Europa Cinemas Conferentie focust op publiek

01 december 2015

Voor het eerst tijdens een Europe Cinemas Conference zijn de termen VPF en ‘Cinema Digital’ nauwelijks gevallen. De afgelopen editie van het Europese filmtheaternetwerk, de eerste waarop alle leden gedigitaliseerd zijn, stond deze keer vooral in het teken van het publiek en hoe dat (terug) te winnen.  Vorige week kwamen zo’n 500 Europese vertoners, distributeurs, producenten en sales agents bijeen in Praag om zich te verdiepen in  ‘audience development’ in relatie tot innovatie in programmering en marketing. 

Na drie dagen casestudies, debatten en workshops kunnen Europes filmtheaters volgens moderator Michael Gubbins de conclusie trekken dat de uitdaging vooral ligt in het vinden van nieuwe manieren van publieksbenadering en vraag creëren. Het echte probleem is niet de bank in de huiskamer, maar het gebrek aan tijd bij de consument, zo vatte Gubbins samen.

We leven in een beleveniseconomie en ook filmtheaters zullen aan dat begrip concreter handen en voeten moeten geven. Het betrekken en verrassen van een actief participerend publiek is dus de uitdaging van dit moment. Het feit dat filmtheaters essentiële sociale ontmoetingsplekken zijn voor mensen, communities en voor diversiteit, zou beter benut kunnen worden.

Marketing hoort kortom centraal te staan in de business strategie van filmtheaters. Branding is al lang niet meer een zaak van distributeurs alleen. Speciale aandacht ging daarbij uiteraard uit naar jonge bezoekers en het verbreden van hun smaak. Met betrekking tot marketing stipte Gubbins ook het belang van big data aan. Grote jongens als Netflix en Amazon kunnen daarmee consumentengedrag voorspellen. Filmtheaters beschikken daar uiteraard niet over, maar kunnen wel iets doen met wat Gubbins noemt ´little data’: bevindingen door onderzoek te doen naar het publiek en in direct contact met ze te staan.

 

foto Eva Korinkova

De gezamenlijke conclusie van de conferentie was dat, in het post-digitaliserings tijdperk, de volgende stap die Europese filmtheaters moeten zetten ligt op het vlak van ontwikkeling van ‘audience development’ strategieën en het creëren van vraag, ook voor moeilijk toegankelijke films. Voorzitter Nico Simon ('There's not just one audience, there are many audiences' ) moedigde in dat verband programmering met lef en diversiteit aan. Wat dat betreft kan hij trots zijn op Nederland: Geke Roelink, directeur van Filmhuis Den Haag, kreeg de prijs voor beste programmering van Europa uitgereikt.

Komende activiteiten van Europe Cinemas zijn zoals gebruikelijk de Innovation Labs,  Innovation Days en de jaarlijks terugkerende overleggen in Cannes. Daarnaast kon directeur Poiroux nog een nieuw initiatief aankondigen, speciaal in het leven geroepen voor voor jonge vertoners die ‘in residence’ bij buitenlandse filmtheaters kunnen gaan kijken hoe het er daar aan toe gaat.
Zie ook: Europa Cinema Award voor Filmhuis Den Haag Lees verder...

 

 

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px