banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Fantastisch resultaat voor Beasts aan US boxoffice

21 november 2016

Er was geen competitie voor Fantastic Beasts dit weekend aan de US boxoffice. De nieuwe creatie van schrijfster J.K. Rowling opende op lichtjaren van het overige filmaanbod. Maar is de 75 miljoen dollar opbrengst ook genoeg voor een gezonde nieuwe franchise?

Zo vol vertrouwen waren de makers van Fantastic Beasts and Where to Find Them dat ze een maand voor de première al bekend maakten dat er niet één maar vier nieuwe delen zouden volgen. Dat soort aankondigingen komen meestal pas ná een mooi openingsweekend. Het lijkt er nu op dat dit zelfvertrouwen terecht was. Met 76 miljoen dollar in de VS, plus nog eens een internationaal weekend van 143 miljoen, doet Fantastic Beasts het natuurlijk fantastisch.

Toch zijn de goede cijfers niet automatisch een garantie op langdurig franchise-succes. Fantastic Beasts moet eerst nog bewijzen over een lange adem te beschikken. Pas als een productie zo kostbaar als deze (200 miljoen dollar excl. promotie) rond de 800 miljoen weet op te halen, is er een solide basis voor volgende delen. Wat Beasts in elk geval mee heeft zijn de positieve reacties van pers en publiek.

In de schaduw van J.K. Rowling wilde er maar weinig bloeien. The Edge of Seventeen stierf in schoonheid: prachtige kritieken maar de doelgroep van tienermeisjes zat bij Fantastic Beasts. Een zevende plaats en 4,5 miljoen dollar, meer zat er niet in. Het boksdrama Bleed for This kreeg niet eens zulke goede pers, ondanks een sterke hoofdrol van Miles Teller. De resultaten waren navenant: plek acht en 2,6 miljoen dollar aan recette.

Nu Billy Lynn’s Long Halftime Walk het grote publiek heeft bereikt, is de conclusie dat deze niet op de film zit te wachten. Ondanks 1.176 doeken wist Ang Lee’s 120 frames per sec. oorlogsdrama de top tien niet te halen. Slechts 1 miljoen was de opbrengst. De dure les hier: koppel een experimentele vertoningswijze wel aan een film die ook echt iedereen dolgraag wil zien. 

Elle kreeg er tweeëntwintig doeken bij en steeg van de 43e naar de 28e plaats. De feministische thriller van Paul Verhoeven had opnieuw een van de hoogste zaalgemiddelden van alle films.

Magische resultaten voor Fantastic Beasts and Where to Find Them (Warner) 

 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180