banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Felle kritiek op stimuleringsbeleid Europese Commissie

24 augustus 2015

Europese brancheorganisaties voor vertoners hebben afgelopen week tijdens het Sarajevo Film Festival flinke kritiek geuit op de nieuwe richtlijnen van Europa Cinemas. Het Europese netwerk van filmhuizen stelt haar leden voortaan een bonus in het vooruitzicht voor windows verkorting en samenwerking met online distributieplatformen.

Europa Cinemas is een onderdeel van MEDIA, het stimuleringsprogramma van de Europese Commissie. Doel van het filmhuisnetwerk is verbetering van de zichtbaarheid van Europese diversiteit in de filmzalen en van de verspreiding van niet-nationale Europese films. In de nieuwe richtlijnen van 2015 krijgen Europa Cinemas leden een bonus voor iedere niet-nationale Europese film die gelijktijdig of aansluitend binnen twee weken, op tenminste twee platforms,  wordt gereleased (waaronder ook de bioscoop).

foto TanjavanRooden

Jan Runge, CEO van UNIC (International Union of Cinemas), liet tijdens het Sarajevo Film Festival aan Screen Daily weten het onacceptabel te vinden dat de Europese Commissie zich via Europa Cinemas mengt in de markt. “UNIC members firmly believe that exclusive and sustainable film releases in cinemas are the best way to ensure a title’s success across the entire film value chain, including VOD. This also applies to the promotion of non-national European films.”

De betreffende richtlijnen zijn hier te vinden: http://www.europa-cinemas.org/en/Supports/MEDIA

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
LadyBird