banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Film blijft wereldwijd trekpleister van jewelste

23 maart 2017

In 2016 is het totale aantal bioscoopkaartjes dat wereldwijd verkocht werd met één procent gestegen naar 38,6 miljard dollar, zo'n 35,8 miljard euro. Dat maakte de Motion Picture Association of America gisteren bekend. Goed nieuws voor de branche, al zijn er grote verschillen per continent.

De kaartverkoop in de VS is al een aantal jaren aan het dalen, van 1,4 miljard tickets in 2007 tot 1,32 miljard in 2015. Dat cijfer is in 2016 gelijk gebleven, wat reden voor optimisme is. Nog steeds is filmbezoek het favoriete uitje van Amerikanen, er worden veel meer bioscooptickets verkocht dan alle kaartjes voor sportwedstrijden en pretparken opgeteld. De drie best bezochte films waren allen Disney-producties: Finding Dory, Rogue One: A Star Wars Story en Captain America: Civil War.

De doorsnee Amerikaanse bezoeker gaat nog steeds veel naar de film: 5,3 keer per jaar, al liep dat cijfer in 2016 wel terug van 5,6. Aziaten gaan het liefst: zes keer per jaar, een cijfer dat ook al jaren groeit. Spaanstaligen gaan juist steeds minder, van 6 maal in 2013 tot 4,6 in 2016. Blanke Amerikanen gaan het minst: 3,2 keer per jaar. Al jaren zijn de verschillen tussen aantallen mannelijke en vrouwelijke bezoekers klein.

Landen met een echt forse groei waren onder meer Japan (27 procent) en India (28 procent), terwijl de hardste klappen vielen in het economisch geplaagde Venezuela (-31 procent) en Argentinië (-37 procent). De Chinese boxoffice, jarenlang aanjager van de wereldwijde groei, daalde licht, met één procent. Tenminste als je dat in dollars berekent. In yuan gemeten steeg de opbrengst juist, met vier procent.

De toeloop van bezoekers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika daalde gezamenlijk twee procent, met op ons continent negatieve uitschieters als Duitsland (-13 procent) en Engeland (-10). Frankrijk en Italië kenden flinke groei: respectievelijk vijf en zes procent.

Het aantal schermen steeg in 2016 met acht procent, en zit nu wereldwijd op zo’n 164.000 doeken. Grootste oorzaak van die stijging is de snelle groei in Azië, waar er in één jaar tijd 18 procent meer schermen bij kwamen. De digitalisering is bijna voltooid, momenteel projecteert 95 procent van alle bioscopen in de wereld films digitaal.

Voor wie het allemaal nog even wil nalezen, hier staat het volledige onderzoek. 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px