banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Filmindustrie bekritiseert plannen auteursrecht Europese Commissie

20 september 2016

De Europese filmindustrie komt in een gezamenlijke verklaring met kritiek op de Brusselse hervormingsplannen rond het auteursrecht.  In het kader van de jaarlijkse State of the Union die voorzitter Juncker vorige week hield voor het Europees Parlement in Straatsburg, presenteerde de Europese Commissie de nieuwe voorstellen.

De modernisering van het auteursrecht behelst niet alleen het borgen van de auteursrechten voor de makers. De Commissie heeft vooral een makkelijkere overdracht van online content zoals muziek, films en series naar het buitenland, op het oog. Het idee is dat EU-inwoners ook buiten hun eigen land toegang hebben tot digitale content die ze thuis hebben aangeschaft of waar ze op geabonneerd zijn. Afgelopen mei ontvouwde de Europese Commissie de eerste plannen. De Commissie wil de regels duidelijker maken, de culturele diversiteit stimuleren en de keuze en toegang van online content verbeteren, ook in het buitenland. Volgens Juncker ligt de Commissie op schema met het invoeren van de plannen.

In een open brief waarschuwt een twintigtal Europese belangenverenigingen en marktleiders uit de mediasector voor de onbedoelde, negatieve effecten. Net als in mei -waarbij ze op de eerste plannen van de Commissie reageerden- voorspellen de briefschrijvers dat de nieuwe regels juist averechts gaan werken. Ze maken het de creatieve sector bijna onmogelijk om content te maken, financieren, produceren en distribueren. Het voorstel zou juist een bedreiging vormen voor audiovisuele content en de culturele diversiteit in Europa, en maakt dat het Europese publiek juist verstoken blijft van een divers aanbod van online content en platforms. 

Een belangrijk punt daarbij is het territorialiteitsbeginsel. Eerder dit jaar nog meldde de Commissie daaraan niet te zullen tornen. De nieuwe voorstellen van vorige week lijken daarmee in tegenspraak, zo meldt vakblad Screen Daily.

De boodschap van de filmindustrie aan de Commissie is dat een territorialiteitsbeginsel zonder exclusiviteit betekent dat het geen verdienvermogen en dus geen financieringsmogelijkheden oplevert. Niet een rijk en divers online aanbod van content is het resultaat, maar opdrogende creatieve bron, zo wordt in de brief voorspeld. De brief is onder andere ondertekend door de International Union of Cinemas (UNIC), Independent Film and Television Alliance (IFTA), Europa Distribution, en is hier te vinden.

Het voorstel moet nog worden voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad.

 

Jean Claude Juncker

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px