banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Filmproductie in Europa flink toegenomen

20 februari 2018

De filmproductie in Europa zit nog steeds in de lift. Dat is althans de conclusie van een groot onderzoek uitgevoerd door de European Audiovisual Observatory. Uit een deze week gepubliceerd rapport blijkt dat de afgelopen tien jaar filmproductie in de 36 verschillende Europese landen met 47 procent is toegenomen. Als je dat uitsplitst in speelfilms en documentaires is die toename respectievelijk 33 procent en 50 procent. De grootste groei werd gesignaleerd in landen uit het voormalig Oostblok. Slechts in vijf landen liep de productie terug.

Je mag dus stellen dat het filmbedrijf in Europa een groeiende bedrijfstak is waar steeds meer mensen werk in vinden. Wel zijn de onderlinge verschillen heel groot. De vijf grootste filmproducerende landen (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië) zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle producties. Nederland staat in die lijst op een keurige negende plaats. Als je alleen naar speelfilms kijkt is de Nederlandse positie zelfs nog beter: plaats acht. Sinds 2010 is de filmproductie in EU-landen redelijk stabiel, en zit de groei vooral in niet EU-landen als Turkije, Rusland en Zwitserland.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px