banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Filmstudio's vrezen NATO's trailerregels

29 mei 2013

In Amerika is onrust ontstaan bij de filmstudio's over de voorgenomen nieuwe regels voor trailers van de branchevereniging van bioscoopondernemers, NATO, zo meldt The Hollywood Reporter. In de nieuwe voorschriften staat dat filmtrailers niet langer mogen zijn dan twee minuten. Bioscooptrailers zijn nu meestal tweeënhalve minuut.


Met de stap wil NATO Amerikaanse bioscoopondernemers meer zeggenschap geven over de marketing van films in hun bioscopen. Doordat veel bioscopen soms wel zeven of acht trailers vertonen - en andere aankondigen en advertenties - dreigt het voorprogramma te lang te worden om de klanten nog een plezier te doen, zo meent NATO. Bovendien wordt er te vaak veel van het plot weggegeven.
Andere aanpassingen van de regels betreft het niet langer dan vier maanden voor de release van een film tonen van bioscooptrailers (elke studio zou elk jaar een uitzondering mogen hebben) en het verplicht noemen van een releasedatum op alle bioscoopmaterialen.


Hoewel bioscoopondernemingen niet verplicht zijn de nieuwe regels van NATO te volgen, vrezen de filmstudio's dat het voorgenomen beleid grote gevolgen gaat hebben. Een pikant detail in de discussie is dat sommige studio's bioscopen betalen om hun trailers te vertonen. Filmtrailers in de bioscoop zijn voor de studio's een van de belangrijkste marketingmiddelen.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN