banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Fortissimo Films failliet

18 augustus 2016

Fortissimo Films is niet meer. De succesvolle Nederlandse sales agent heeft deze week zelf het faillissement aangevraagd. Dat melden zowel Variety als Screen Daily.

Fortissimo had een sterke reputatie in de internationale arthousemarkt. Het vertegenwoordigde films van filmauteurs als Wong Kar-Wai, Jim Jarmusch, Hal Hartley en Peter Greenaway. Daarnaast verzorgde het de internationale verkoop van films zoals de Jennifer Lawrence doorbraak Winter’s Bone, de documentaire Super Size Me en Martin Scorsese’s Shine A Light. Het bedrijf zorgde ook voor de internationale verkoop van Ants On a Shrimp, de film van Maurice Dekkers wordt in Nederland 1 september uitgebracht door distributeur Cinema Delicatessen.

Het bedrijf, dat kantoor hield in Amsterdam en Hong Kong, werd in 1991 opgericht door Helen Loveridge en Wouter Barendrecht. De internationaal zeer gewaardeerde Barendrecht overleed in 2009. Eerder dit jaar trad Nelleke Driessen al terug als leiding gevende. Het bedrijf werd internationaal aangestuurd door chairman Michael Werner.

De ondergang van het bedrijf zou te wijten zijn aan de markt voor arthousefilms die internationaal onder druk staat. Zowel het aantal kopers als de prijzen dalen, zo stelt Screen Daily vast. Bovendien is het lastiger geworden om in Azië onafhankelijke films op het spoor te komen. Veel lokale studio’s hebben daar een eigen salesafdeling.

Er is een Nederlandse curator aangesteld die gaat bepalen wat de volgende stappen zijn. Gezien de omvangrijke bibliotheek en de waarde van het merk moeten er marktpartijen zijn die interesse hebben in onderdelen van het bedrijf.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px