banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Groei Europees bioscoopbezoek houdt aan

20 februari 2018

In heel Europa kenden de bioscopen in 2017 een goed jaar. In totaal werden in de 36 Europese landen 1,3 miljard kaartjes verkocht, een toename van 2,1 procent. Groei in de EU-landen was kleiner, 0,6 procent. Dat maakte de International Union of Cinemas (UNIC) vorige week bekend.

UNIC noemde als belangrijkste reden voor die groei de continue investering in nieuwe ontwikkelingen door de vertoners, alsmede enkele succesvolle lokale hits. Maar het waren natuurlijk vooral internationale blockbusters die voor de grootste successen zorgden. De top vijf in Europa bestond uit Beauty and the Beast, Despicable Me 3, Star Wars: The Last Jedi, The Fate of the Furious en Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales.  

Er waren natuurlijk grote onderlinge verschillen. Zo zag Frankrijk de bezoekcijfers met bijna 2 procent teruglopen. Tegelijk had het lokale Franse product het op twee na beste jaar ooit, mede door het succes aldaar van Valerian and the City of a Thousand Planets. Bezoekcijfers in het Verenigd Koninkrijk en Rusland braken records, terwijl Duitsland met een groei van 3,2 procent terugveerde van een matig 2016. De echt grote groei vond aan de grenzen van het continent plaats. De totale Turkse boxoffice explodeerde met een groei van maar liefst 26 procent (en 22 procent in verkochte kaartjes).

De Nederlandse cijfers waren natuurlijk al bekendgemaakt door de NVBF en FDN, maar het is interessant om ze in de context van de buurlanden terug te zien. We hebben met 11 procent een betrekkelijk laag aandeel nationaal product, dat is in Italië (17%), Polen (23%) en Frankrijk (37%) heel anders. Ook hier springt Turkije eruit met een ongelooflijke 58%. De Nederlandse groei van de totale boxoffice is dan weer helemaal in de lijn van de meeste landen: 4,9%.

Gemiddeld gingen de Europeanen 1,6 maal per jaar naar de film, met de Fransen en Ieren als koplopers (3,3) en de Macedoniërs als grootste thuisblijvers: 0,2. Daar is duidelijk nog een slag te winnen. Voor het complete UNIC-overzicht, klik hier

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN