banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Italië’s Youth leidt nominaties voor de EFA

08 november 2015

Met nog een maand te gaan tot de uitreiking heeft de European Film Academy de nominaties voor de belangrijkste prijzen bekendgemaakt. Youth heeft de meeste, Son of Saul is de grote afwezige. Ook geen mogelijk Nederlands succes, wel voor het eerst een Nederlands bestuurslid in het uitvoerend orgaan: Vanessa Henneman.

Het drama Youth van de Italiaanse filmmaker Paolo Sorrentino (La Grande Bellezza) maakt straks de meeste kans op een European Film Award. De film heeft nominaties in de wacht gesleept in de categoriën beste film, beste regie, beste actrice (Rachel Weisz), beste acteur (Michael Caine) en beste scenarist. 

Ook de Zweedse film A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence van Roy Andersson en de satire The Lobster van de Griekse filmmaker Yorgos Lanthimos kregen elk meerdere nominaties. 

In de categorie beste film werden voorts Mustang uit Turkije, Rams uit IJsland en Victoria uit Duitsland genomineerd. Alle films hebben een Nederlandse verdeler, alleen de droogkomische Rams moet hier nog uitkomen.

Vanessa Henneman is als enige Nederlander gekozen voor het zestienkoppig bestuur van de EFA. De Academy heeft 3300 leden die hun stem mochten uitbrengen. Vanessa is jurist, gespecialiseerd in Intellectueel Eigendomsrecht, maar toch vooral bekend van Henneman Agency. Dit agentschap voor creatieve talenten uit de entertainmentindustrie vertegenwoordigt tal van bekende acteurs, scenaristen, regisseurs en componisten.

Lees in de aanstaande HFN een interview met Vanessa Henneman.  
De prijzen worden op 12 december in Berlijn uitgereikt.  

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN