banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Jason Bourne springlevend aan US boxoffice

01 augustus 2016

Matt Damon heeft de Bourne-franchise nieuw leven ingeblazen. De terugkeer van de originele ster in Jason Bourne leidde tot een Amerikaanse boxoffice van 60 miljoen dollar. Dat was het op een na hoogste openingsweekend van de hele serie.

Matt Damon keerde na drie afleveringen in 2007 de Bourne-reeks de rug toe, waarna Jeremy Renner het stokje overnam voor The Bourne Legacy (2012). Die bracht alleen al in de VS ruim honderd miljoen dollar minder op, zodat de toekomst van de franchise onzeker oogde. Maar met zowel de meest succesvolle regisseur (Paul Greengrass) als ster Matt Damon aan boord is Jason Bourne weer helemaal terug als grote geldmaker.

Het weekend kende nog twee grote nieuwe premières. De komedie Bad Moms (plaats 3) had de vrouwenmarkt voor zich alleen, en scoorde dan ook navenant. Met een opbrengst van 23,4 miljoen dollar en geen noemenswaardige concurrentie de komende weken ziet de toekomst er goed uit voor deze brutale meidenfilm.

De verwachtingen ronde de slimme cyberthriller Nerve (plek 8) waren hooggespannen, maar helemaal ingelost werden die niet. De Lionsgate-release bracht een respectabele 15 miljoen dollar op (op een budget van 20 miljoen), maar insiders hadden hoger ingezet.

Pittig was de terugval van Star Trek Beyond, die in zijn tweede week maar liefst zestig procent van zijn boxoffice moest inleveren. Zo’n 24 miljoen dollar was nog steeds genoeg voor de tweede plek, maar betekent wel dat de internationale markt doorslaggevend wordt voor de winstgevendheid van deze zeer dure titel.

Volgende week zal Warners Suicide Squad in een (voor augustus) recordaantal van 4150 zalen zijn langverwachte Amerikaanse première beleven. Nu al wordt rekening gehouden met een openingsrecette in de buurt van Deadpool: 133 miljoen dollar.  

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN