banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Justice League opent met domper in VS

20 november 2017

Het was een feest zonder champagne voor DC Comics dit weekend in de VS. Natuurlijk eindigde Justice League bovenaan de boxoffice. Maar de cijfers vielen een stuk lager uit dan lang was gedacht. Wonder deed daarentegen heel goede zaken.

Natuurlijk is een openingsrecette van 96 miljoen dollar niets om op te spugen. Maar Justice League is meer dan de zoveelste superheldenfilm van het jaar. Het is het kroonjuweel van het DC-universum, tien jaar in de maak. Fors lager uitkomen dan zowel de eigen Wonder Woman als Thor: Ragnarok van de concurrentie is dan onprettig. En 44 procent lager starten dan Batman v. Superman is zelfs ronduit pijnlijk. Zeker als je bedenkt dat de productiekosten (exclusief promotie) rond de 300 miljoen dollar zweven. Dan heb je het over een break-even bedrag van ver boven het half miljard.

Het is ook slecht nieuws voor de franchises die met Justice League gelanceerd zouden kunnen worden, als Cyborg en Aquaman. Van die laatste is net een eerste film opgenomen. Met hitmaker James Wan aan het roer zou dat zomaar een nieuwe koers voor DC kunnen betekenen. Maar eerst moet Justice League erg zijn best gaan doen in het buitenland om uit de kosten te komen. China gaf het goede voorbeeld, daar haalde de film in twee dagen tijd 37 miljoen dollar op.

Geen vergelijkbare zorgen voor Lionsgate, die met Wonder een dikke hit in handen lijkt te hebben. Het feelgood drama over een verminkt jongetje dat voor het eerst naar school gaat, heeft duidelijk een gevoelige snaar geraakt. De film ging royaal over zijn ramingen heen, en zette een openingsweekend van 27 miljoen dollar neer. Met een A+ CinemaScore en een 83% rating op Rotten Tomatoes belooft dit een heel lucratieve titel te gaan worden tijdens de vakantieperiode.

Lucratief is Thor: Ragnarok allang. In zijn derde week haalde Marvel-hit nog eens 20 miljoen op en bleef zo de vorige week geopende Murder on the Orient Express (plaats 4, 14 miljoen) en Daddy’s Home 2 (met 13,5 miljoen op 5) ruim voor.

Cyborg wil ook graag zijn eigen franchise / WB

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)