banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

La La Land kiest voor La La Land én Moonlight

27 februari 2017

La La Land was de grote winnaar van de 89ste Academy Awards. De film kreeg 6 Oscars, waaronder die voor Beste Regie, Beste Actrice, Beste Muziek en Beste Muzieknummer. Maar de prijs voor Beste Film ging naar Moonlight. Maar niet nadat La La Land wel door Faye Dunaway en Warren Beatty was uitgeroepen tot beste film. Er bleken echter enveloppen te zijn verwisseld, met chaos op het podium tot gevolg. Een unicum is de Oscargeschiedenis.

Met de prijzen voor Viola Davis (Beste Vrouwelijke Bijrol voor Fences), Mahershala Ali (Beste Mannelijke Bijrol voor Moonlight) en Barry Jenkins en Tarell Alvin McCraney (Beste Scenario voor Moonlight) en dus voor Beste Film lijkt de discussie van vorig jaar over het gebrek aan zwarte winnaars tot zwijgen te zijn gebracht.

De prijs voor Beste Acteur ging naar Casey Affleck voor Manchester by the Sea.

Hollywood ging er niet met een gestrekt been in, maar er zaten toch voldoende politieke statements in de uitreiking van de Academy Awards voor wie ze wilde zien.

De politiek klonk ook door bij de Academy Awards voor Beste Buitenlandse Film. Die ging niet naar de Duitse inzending Toni Erdmann, maar naar The Salesman uit Iran. Regisseur Asghar Farhadi wilde niet bij de uitreiking aanwezig zijn uit protest tegen het aanvankelijke inreisverbod van de regering Trump. Hij liet een verklaring voorlezen.

Presentator Jimmy Kimmel leek zich aanvankelijk redelijk in te houden, maar had uiteindelijk wel een aantal goed geplaatste, subtiele grappen over de Amerikaanse president in huis. Zo zette hij actrice Meryl Streep – die voor de twintigste keer was genomineerd – met al haar ‘overschatte’ rollen in de spotlight. Het leidde tot een staande ovatie voor de actrice.

Kimmel had de lachers op z’n hand toen hij een groep nietsvermoedende filmstertoeristen, die opeens in de zaal vol sterren stonden, het moment van hun vakantie bezorgde.

De uitreiking werd geopend door Justin Timberlake die met diens hitsong Can’t Stop This Feeling voor de zware taak stond de grandioze La La Land-opening van The Golden Globes dit jaar te doen vergeten. Daarin slaagde hij niet, maar hij kreeg de zaal wel aan het dansen.

Een politiek signaal was er ook in de speech van Academy president Cheryl Boone Isaacs die het belang van kunst in de VS onderstreepte. Maar het was feitelijk ook te zien in de aanwezigheid van de 98-jarige Katherine Johnson. Zij is een van de uitzonderlijk getalenteerde vrouwen op wiens carrière Hidden Figures is gebaseerd, een film die de positie van de zwarte vrouw in de jaren 60 zo goed in beeld brengt en tegelijk de nu sterk verdeelde Verenigde Staten een spiegel voorhoudt.

De complete lijst met winnaars is hier te zien.

La la land producent Jordan Horowitz corrigeert de fout: You guys won!

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN