banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Lange adem Don’t Breathe aan US boxoffice

05 september 2016

Tijdens een rustig Labour Day-weekend wist de verrassing van vorige week, horrorhit Don’t Breathe, zijn leidende positie te handhaven. Dat horror niet automatisch scoort bewees Morgan, een nieuwe scifi-thriller die ondanks uitbreng in ruim 2000 zalen niet verder kwam dan een zeventiende plek.

De 19,4 miljoen dollar waarmee Don’t Breathe de eerste plaats haalde was opnieuw hoger dan van tevoren was ingeschat. De low budget shocker blijft dus verbazen. Veel concurrentie was er overigens niet, Suicide Squad was opnieuw de enige die een beetje in de buurt kwam. De 13 miljoen extra brengt de striphit nu zeer dicht bij een totale Amerikaanse boxoffice van 300 miljoen dollar.  

Morgan leek de volgende kleine shocker te worden die grote zaken zou doen. Een intrigerend uitgangspunt (een robotvrouw die op hol slaat), een regisseur van naam (nou ja, de zoon van Ridley Scott) en een klein budget (6 miljoen dollar): wat kon er mis gaan? Voldoende, want het publiek liet de film massaal links liggen. Genrefilms moeten nieuwsgierigheid oproepen, en kennelijk hadden bioscoopbezoekers al vroeg besloten dat Morgan niets nieuws te bieden had.  

De tweede grote nieuwe titel van de week was het romantisch drama The Light Between Oceans wiens opbrengst enigszins teleurstelde. De optelsom van een geliefd boek en de hard aan de weg timmerde Alicia Vikander had tot betere resultaten moeten leiden dan een zesde plaats en vijf miljoen dollar.

Volgende week wordt het interessant te zien hoe Clint Eastwoods Sully zal openen. Het waargebeurde drama over de piloot (Tom Hanks) die een noodlanding op de Hudson maakte, was dit weekend goed voor een staande ovatie op het Telluride Festival.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px