banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Media Outlook voorspelt spannende tijden

13 juni 2017

De entertainmentindustrie blijft uitzicht houden op omzetgroei, maar niet iedereen profiteert in dezelfde mate. Dat blijkt uit de achttiende editie van de Global Entertainment en Media Outlook van PricewaterhouseCoopers (PwC) waarin vooral wordt ingegaan op de situatie in de VS.

Elk jaar zet het accounts- en advieskantoor PricewaterhouseCoopers in een rapport uiteen hoe de media- en entertainmentsector zich de komende vijf jaar economisch ontwikkelt. De nieuwe Global-editie van het rapport kwam vorige week uit.

Uit de rapportage blijkt dat bioscoopexploitanten in de VS hun omzet tot 2021 bescheiden zien groeien met zo’n 1,3%. De boxoffice komt daar over vijf jaar naar verwachting uit op circa 12,2 miljard dollar. Daarmee lijkt de lijn van de afgelopen jaren zich voort te zetten. Maar tegenover de kleine omzetgroei staat wel een zorgelijke afname van het bioscoopbezoek door de Amerikanen.

De groei in het segment film komt de komende jaren vooral uit de hoek van VOD-diensten zoals Netflix, Amazon Prime en Hulu voorspelt PwC. Deze categorie gaat tot 2021 groeien met 70% om uit te komen op circa 14 miljard dollar. PwC verwacht dat de inkomsten uit SVOD (subscription video on demand) de bioscoopomzet in de VS over twee jaar zal overstijgen.

Ondanks de groei van SVOD hebben de studio’s niet direct reden om te juichen. Zij zien de inkomsten uit verhuur en verkoop van fysieke media zoals dvd’s namelijk verder dalen. Een daling van maar liefst 13,4% per jaar. Die daling wordt bovendien niet gecompenseerd door digitale verkoop of verhuur exclusief SVOD. Die inkomsten groeien naar verwachting nog maar van 5,4 tot 6,5 miljard dollar.

In het algemene deel van het rapport beschrijft PwC acht trends die volgens het bureau veel invloed gaan hebben op de entertainmentindustrie: augmented reality (AR) en virtual reality (VR); artificial intelligence (AI); Internet of Things (IoT); Big Data; cloud computing; 3D printing; toegang in plaats van eigendom én cybersecurity.

Een belangrijke conclusie die de analisten van PwC trekken is dat bedrijven die erin slagen om techniek en de wensen van de consument het beste samen te brengen in een goed user experience, de grootste kans hebben de komende jaren groei door te maken.

In september komt de Nederlandse editie van de Media Outlook van PwC weer uit.

Een van de conclusies van PwC's rapport: het draait om user experience.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px