banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Meeste Cannes-toppers aangekocht voor Nederland

30 mei 2017

De Gouden Palmen zijn verdeeld, maar wat gaan we daar van terugzien in Nederland? Best veel eigenlijk. Een overzicht van de Cannes-aankopen van dit jaar.

Om te beginnen de grote winnaar: Ruben Östlunds The Square. Net als diens voorganger Turist een Lumière-titel. Momenteel worden de films van Lumière door Cinemien uitgebracht in de bioscoop en dat geldt dus ook voor The Square en Loveless, de veelgeprezen winnaar van de juryprijs.

Cinéart had al ruim voor de prijzenverdeling een aantal titels aangekocht, waaronder de runner up voor de Gouden Palm, Robin Campillo’s aidsdrama 120 Battements par Minute. Ook Aus dem Nichts, waarvoor Diane Kruger de prijs van Beste Actrice won, zit bij Cinéart, alsmede Radiance van Naomi Kawase die de Ecumenical Jury Prize mee naar huis mocht nemen. Cinéart zal ook competitietitels Happy End (Michael Haneke) en de misdaadfilm Good Time uitbrengen, waarin Robert Pattinson zo’n sterke indruk maakte.

September Film heeft flink ingeslagen in Cannes. De openingsfilm Les Fantomes d'Ismael zit in hun pakket, net als François Ozons sexy thriller L’Amant Double. Sean Bakers The Florida Project was een van de hoogst gewaardeerde titels in Cannes dit jaar, en daarmee een zeer waardevolle aankoop van September. De distributeur vertrok verder nog met zes andere films uit Cannes, waaronder Michael Winterbottoms Trip to Spain.

Ook The Searchers hadden beet: hun You Were Never Really Here kaapte de prijs voor beste mannelijke acteur (Joaquin Phoenix) weg. Todd Haynes Wonderstruck, het boksdrama A Prayer Before Dawn en het voor een camera D’Or genomineerde Wind River worden ook door Searchers gedistribueerd. Imagine had vóór de start van de competitie al drie films gereserveerd: A Gentle Creature, En Attendant les Hirondelles en Before We Vanish.

Filmfreak blijft regisseur Yorgos Lantimos vertegenwoordigen, dus ook diens laatste The Killing of a Sacred Deer. Jupiter’s Moon van Kornel Mundruczo zit ook bij de Freak. Cherry Pickers deelde in de prijzenregen, The Rider won de Art Cinema Award tijdens de Quinzaine. De andere twee aankopen van de distributeur zijn Oh Lucy! van Atsuko Hirayanagi en het liefdesdrama van Silvio Soldini, Emma.

Dan Amstelfilm, die kocht het in de Semaine de la Critique goed ontvangen debuut Ava. Contact Film deed zaken met oude bekenden Bruno Dumont (Jeanette, the Childhood of Joan of Arc) en Tony Gatlif (Djam). Hun derde aankoop viel in de prijzen: Tesnota van K. Balagov won de FIPRESCI-prijs van Un Certain Regard.
Regiewinnaar The Beguiled van Sofia Coppola tenslotte wordt in Nederland door UPI uitgebracht.

Overigens lieten de Europese bioscoopketens, verenigd in de UNIC, in de slotdagen nog weten dat cultureel belangwekkende films altijd in cinema’s zouden moeten draaien. Dat was een reactie op de commotie die ontstond toen juryvoorzitter Pedro Almodovar liet weten dat hij vod-titels geen prijzen gunde. Netflix zat met twee films in competitie, Okja en The Meyerowitz Stories, en geen van beide wonnen iets. Toeval of niet?

Geen prijs, wel veel lof: The Florida Project / September Film

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px