banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Minions keren terug bovenaan US boxoffice

03 juli 2017

Goede openingscijfers voor Despicable Me 3 en Baby Driver maakten het Independence Day-weekend van 2017 memorabel voor de Amerikaanse bioscopen. Komedie The House bleef flink achter bij deze successen.

Met 4259 doeken zette Despicable Me 3 een nieuw printrecord aan de Amerikaanse boxoffice. Als je in zoveel bioscopen actief bent mag je een flinke recette verwachten, maar ook los daarvan deed D3 het heel goed. Met 75 miljoen dollar in de VS en 112 miljoen daarbuiten is het opnieuw een hit voor Illumination, al wist dit derde deel de opbrengst vcan de tweede aflevering niet te passeren. Die opende in 2015 met zo'n tien miljoen dollar meer, en op minder schermen.  

Met Baby Driver had regisseur Edgar Wright (Scott Pilgrim vs. The World) nu eens niet alleen de pers maar ook het grote publiek mee: een tweede plaats en 30 miljoen dollar recette. De frisheid van het concept (geen boekverfilming, geen vervolg, geen tv-achtergond) maakt dat Baby Driver het publiek werkelijk iets nieuws te bieden heeft. Sony haalde veel publiciteit uit de (lange tijd) 100% score op Rotten Tomatoes en een effectieve trailercampage deed de rest. De verwachting is dat Baby Driver wereldwijd een lange hete zomer voor de boeg heeft.

Voor The House zal het filmdoek aanmerkelijk sneller vallen. Het komedie-team Amy Poehler en Will Ferrell scoorde met 9 miljoen dollar een flinke onvoldoende. Beide komieken zijn gewend aan hogere openingscijfers, net als de meeste films met Saturday Night Life-sterren. The House slaagde er niet in om zowel Transformers: Last Knight (plaats drie, 16 miljoen), Wonder Woman (plaats vier, 15 miljoen) of Cars 3 (plaats vijf, 10 miljoen) achter zich te houden.

Twee films in beperkte release deden goede zaken. Sofia Coppola's The Beguiled steeg naar de achtste plek nadat er zo'n 670 zalen bijkwamen. Het doekgemiddelde van het kostuumdrama is nog steeds heel goed. En dat geldt ook voor The Big Sick, een romkom die net even scherper is dan doorgaans het geval in het genre en daarom op veel waardering kan rekenen. Met slechts 71 doeken staat The Big Sick nu al op plaats twaalf. Dat wordt volgende week nog een stuk hoger als er veel doeken bijkomen.  

Geel is de kleur van succes: Despicable Me 3 staat bovenaan US boxoffice / UPI

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px