banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Moana kent een sterke Thanksgiving

28 november 2016

Het Amerikaanse Thanksgiving is traditioneel een sterk weekend voor Disney, en 2016 vormt daarop geen uitzondering. Moana, de nieuwe animatiemusical (die in Europa als Vaiana uitgaat) kende een uitstekende start. Allied, het oorlogsdrama met Brad Pitt en Marion Cotillard, kwam met meer moeite uit de startblokken.

Thanksgiving-kampioen Frozen (2013) werd niet geklopt maar Moana zat daar niet ver vanaf. De nieuwe Disney-musical met onder meer de stem van Dwayne Johnson, haalde een opbrengst van 55,5 miljoen dollar, 81 miljoen als je de vijf dagen rekent die Amerikanen met Thanksgiving vrij zijn. Frozen scoorde in dezelfde periode een opbrengst van 93,6 miljoen dollar, nog steeds een record.

Het maakt Moana de derde animatieklapper van Disney dit jaar, na Zootopia en Finding Dory. En de vooruitzichten voor de Polynesische prinses zijn gunstig, want de kritieken spreken van de beste Disney-tekenfilm sinds de hoogtijdagen van The Little Mermaid en Aladdin. Wat ook zeker geholpen zal hebben is het feit dat ster Johnson zich volop roerde op de sociale media, waar hij tientallen miljoenen volgers heeft.  

Een opbrengst van 18 miljoen dollar voor Allied en een vierde plaats, meer zat er niet voor het romantisch oorlogsavontuur van regisseur Robert Zemeckis. Maar het had veel slechter uit kunnen pakken want de film was onderdeel geworden van de negatieve mediastorm rond de Pitt-Jolie scheiding. Brad Pitt deed dan ook geen publiciteit zodat Marion Cotillard die honneurs waarnam.

Bad Santa 2 viel tegen met een opbrengst van 9 miljoen dollar en een achtste plek. De geprolongeerde titels bewezen hun aantrekkingskracht. Fantastic Beasts (plek twee) kende een keurige terugval van 39 procent, Doctor Strange (derde plaats) deed het nog beter met 25 procent. Arrival (op 5) spande de kroon: in zijn derde week zakte het scifi-drama slechts zeven procent.

 Disney does it again: ook Moana weer boxoffice kampioen (Disney)

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px