banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Napster-oprichter wil windows doorbreken

10 maart 2016

In de zoektocht naar manieren om de consument legaal toegang te geven tot een goed, maar bovenal actueel filmaanbod, is er een voormalige piraat opgestaan die zegt de filmindustrie te willen helpen. Napster-oprichter Sean Parker is in gesprek met de Amerikaanse filmstudio’s om films die ook in de bioscoop draaien al direct bij de consument in de huiskamer te brengen. Dat meldt het Amerikaanse vakblad Variety. Tech ondernemer Sean Parker heeft geld geïnvesteerd in de start-up van Screening Room.

Door deze dienst af te nemen kan de consument via een speciale settopbox met anti-piraterij software naar de nieuwste films kijken. De box zelf kost 150 dollar en per film moet er 50 dollar worden afgetikt. De kijker krijgt vervolgens vierentwintig uur de tijd om de film te bekijken.

In het businessplan van Parker is ook een rol weggelegd voor bioscoopexploitanten. Zij krijgen, volgens de informatie waar Variety over zegt te beschikken, een percentage van de omzet per bestelde film. Die vergoeding zou oplopen tot twintig dollar per film. Ook voor de filmdistributeurs zou een percentage van de omzet per film zijn weggelegd.

Het plan van Screening Room voorziet in de zogeheten shared revenue omdat bioscoopexploitanten zich al tijden verzetten tegen de wens van de filmstudio’s om flexibel om te gaan met windows. Bioscopen vrezen dat zij de exclusiviteit verliezen en mensen eerder geneigd zullen zijn om thuis te blijven. Dat zou de aanzienlijke investeringen in bioscopen te risicovol maken. Door de exploitanten mee te laten delen in de opbrengst hoopt Screening Room dat zij hun verzet staken.

Volgens Variety zou Screening Room al dicht bij een deal zijn met AMC, de Amerikaanse bioscooponderneming die onlangs in het nieuws kwam door de overname van Carmike Cinemas, waarmee het de grootste bioscooponderneming ter wereld wordt.

Universal, 20th Century Fox en Sony zouden veel interesse hebben in het voorstel van Screening Room. Naar verluidt zou Disney niet mee willen doen.

Het is niet de eerste keer dat er een Amerikaans plan in beeld komt om flexibeler om te gaan met de releasewindows en tegelijkertijd te proberen bioscoopexploitanten te vriend te houden. Vorig jaar kwam Paramount nog met het plan om films zeventien dagen na de release online beschikbaar te maken. Bioscooppartners AMC en Cineplex kregen in ruil daarvoor ook een deel van de online omzet van de twee films waarmee werd geëxperimenteerd: Paranormal Activity: The Ghost Dimension en Scout’s Guide to the Zombie Apocalypse.

lees meer

Riet Zegers

Riet Zegers is uitgever van Holland Film Nieuws en verantwoordelijk voor de eindredactie en advertentieverkoop. Met haar bedrijf Filmplan verzorgt zij de programmering van diverse bioscopen en filmtheaters door het hele land. Daarnaast houdt Filmplan zich bezig met een breed scala aan filmgerelateerde projecten (o.a. het uitgeven van het adresboek).
Website www.filmplan.nl / Linkedin riet-zegers

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN