banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Nederland tekent coproductieverdrag met Wallonië

26 februari 2016

Gisteren zette minister Jet Bussemaker in Brussel haar handtekening onder een verdrag dat samenwerking tussen Nederlandse en Waalse filmmakers en producenten moet vereenvoudigen.

Van Waalse kant was het cultuurminister Joëlle Milquet van de Waals-Brusselse Federatie die het verdrag ondertekende. Beide partijen zullen coproducties die binnen de afgesproken kaders worden gerealiseerd, erkennen als nationale films. Deze komen daarmee in aanmerking voor wederzijdse steunmaatregelen.

Pikant detail: met Nederlandstalig Vlaanderen heeft Nederland niet zo’n verdrag. Het tekent het succes van het Waalse Filmfonds dat al jaren sterk aan de weg timmert met internationale samenwerkingsverbanden. De Waalse cinema is dan ook altijd zeer goed vertegenwoordigd op de internationale podia, en cineasten als de gebroeders Dardenne, Bouli Lanners en recent Adil el Arbi en Bilall Fallah (Black) hebben veel aanzien in de filmwereld.  

foto: Joëlle Milquet en Jet Bussemaker brengen Walen en Hollanders dichter bij elkaar (Filmfonds) 

Nederland heeft nu zes coproductieverdragen. De andere landen zijn China, Zweden, Canada, Duitsland en Zuid-Afrika.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
LadyBird