banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Netflix gaat film in bioscoop uitbrengen

30 september 2014

Netflix en The Weinstein Company gaan volgend jaar samen de film Crouching Tiger, Hidden Dragon: Green Destiny uitbrengen. Met IMAX zijn afspraken gemaakt dat de film op hetzelfde moment zowel in bioscopen als via de streaming dienst te zien zal zijn.De film, het vervolg op de Oscarwinnende film van Ang Lee uit 2000, markeert de eerste stap van Netflix op het gebied van speelfilmproductie. Het bedrijf is van plan meerdere speelfilms te gaan financieren.Netflix zet de stap omdat het partijen in de bioscoopwereld wil laten zien dat het gelijktijdig uitbrengen van films in de bioscoop en via andere kanalen niet ten koste gaat van het bioscoopbezoek. 'Wat ik hoop is dat het zal bewijzen dat de hemel niet naar beneden komt’, aldus Ted Sarandos, chief content officer van Netflix. 'Het zijn twee verschillende ervaringen, zoals naar een footballwedstrijd gaan en een wedstrijd bekijken op tv.

’

Volgens Harvey Weinstein, co-chairman van The Weinstein Company en partner van Netflix in dit plan, moet de industrie met meerdere distributiemodellen experimenteren. 'Het is een grote wereld en er zijn meerdere manieren om dingen te tonen. Dit is een golf van de toekomst.

’

Opvallend aan het nieuws is dat er werkafspraken zijn gemaakt met IMAX. Veel van de Amerikaanse schermen van IMAX zijn gevestigd in de multiplexen van Regal Entertainment, AMC Entertainment en Cinemark, de drie grote theaterketens in de Verenigde Staten. Maar IMAX heeft grote zeggenschap wat er op en met die schermen gebeurd. 'We gaan hier geen oorlog over uitvoeren’, aldus Rich Gelfond, chief executive officer van IMAX tegen Bloomberg. 'Wij zien dit niet als een bedreiging van het windowmodel.’ Volgens Gelfond hebben de theatereigenaren uiteindelijk de keuze om de film wel of niet te vertonen.Volgens The New York Times geeft de deal wel aan hoezeer IMAX stoeit met het vullen van schermen in een periode van het jaar dat de Hollywoodstudio’s het laten afweten met het uitbrengen van blockbusters. Dat geldt onder meer voor de periode na de zomervakantie.Hoewel Crouching Tiger Hidden Dragon, in 2000 gemaakt met een budget van circa 17 miljoen dollar, niet echt in de markt werd gezet als een blockbuster, won de film vier Oscars en bracht deze internationaal 213 miljoen dollar op.


Crouching Tiger, Hidden Dragon: Green Destiny gaat volgend jaar op 28 augustus uitgebracht worden. De opnamen van de film vinden momenteel plaats in Nieuw-Zeeland.

Met deze zet wordt het voor Netflix ook mogelijk om de film in China uit te brengen. Netflix is daar nog niet aanwezig, maar er zijn wel zo’n 150 IMAX-theaters.

Foto: Crouching Tiger, Hidden Dragon: Green Destiny 

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie