banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Ook superstart van Zootopia in de VS

07 maart 2016

In de VS hebben ze dit weekend ontdekt wat we hier al twee weken weten: Zootropolis is een fantastisch leuke film om de kids mee naar toe te nemen. Zootopia (zoals deze Disney-titel in Amerika heet) had dan ook een beregoed eerste weekend: 73,7 miljoen dollar, een record voor Walt Disney Animation Studios.

Zo kruipt Disney Animation op alle terreinen dichter naar het niveau van collega-studio Pixar toe: Zootopia had qua inventiviteit een Pixar-film kunnen zijn. Een CinemaScore van A+ en een zeldzame 98% op Rotten Tomatoes waren al een indicatie dat het wel eens hard zou kunnen gaan. Het misdaadverhaal in een stad vol dieren passeerde The Lorax als de meest succesvolle animatiefilm, uitgebracht in maart. Dat klinkt misschien als niks bijzonders, maar is toch de op de drie naast beste maart-première ooit. Ter vergelijking: Frozen haalde in diens eerste weekend 67 miljoen dollar op.

Solide was de VS-start van London is Falling. Het vervolg op de actiehit Olympus has Fallen uit 2013 bracht zo’n 22 miljoen dollar op, wat keurig de voorspeling was. Het geeft Gerard Butler na jaren van nagenoeg onzichtbaar te zijn geweest, plotseling twee films in de top vijf (Gods of Egypt zakte 66% naar plek vijf). De derde grote nieuwe titel, Whiskey Tango Foxtrot (lees: WTF), loste zijn verwachtingen niet in. Met 7,6 miljoen bleef deze serieuze Midden Oosten-komedie van Tina Fey ruim onder de voorspelde 12 miljoen recette.  

Inspelend op het Oscar-succes kreeg Spotlight er 500 zalen bij, waardoor de recette een sprong van 150% maakte. Toch is de totale opbrengst met krap 42 miljoen dollar de laagste van alle Beste Film Oscar-winnaars van de laatste 38 jaar.    

 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN