banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Ook Tarzan weet Dory niet te kloppen aan US boxoffice

04 juli 2016

De zegetocht van Finding Dory in de VS ging dit weekend gewoon door. Voor het derde weekend op rij stond de Pixar-hit bovenaan de boxoffice. Ditmaal was het The Legend of Tarzan die zijn meerdere in het blauwe visje moest erkennen. Dat gezegd, Tarzan scoorde beter dan was voorspeld.

Gesteund door een hoge CinemaScore (en wellicht de indrukwekkende sixpack van ster Alexander Skarsgard) eindigde The Legend of Tarzan met een opbrengst van 38,1 miljoen. Dat was zeker 6 miljoen hoger dan van tevoren was ingeschat. Maar de junglebewoner heeft nog een lange weg te gaan om zijn prijskaartje van 180 miljoen excl. P&A terug te verdienen.

Dat zijn problemen die The Purge: Election Year niet kent. Ook deze film deed het beter van tevoren was geraamd: 30,9 miljoen in plaats van de voorspelde 20 miljoen dollar. En gezien de kostprijs van 10 miljoen is Election Year nu al uit de kosten. Het bewijst maar weer de onschatbare waarde van een goede horror-franchise, in dit geval voor Universal.

Ronduit teleurstellend was het resultaat van The BFG. Ondanks presentaties in Cannes en op CineEurope vond Steven Spielbergs magische Roald Dahl-verfilming geen weerklank bij de doelgroep. Met 19,6 miljoen dollar scoorde de jeugdfilm flink onder de verwachtingen. En The BFG was een peperdure productie, wat distributeur Disney in de VS nog de nodige kopzorgen zal geven (in Nederland wordt de film uitgebracht door Entertainment One). Want met de overmacht van Finding Dory en met Illuminations The Secret Life of Pets is aantocht zal The BFG zware concurrentie blijven ondervinden.

In zijn totaliteit was de US boxoffice dit weekend veertig procent hoger dan een jaar geleden. Dat had zeker te maken met het feit dat de nationale 4th of July-feestdag dit jaar naadloos aansluit, waardoor een extra lang bioscoopweekend ontstond. Dit zal ook vandaag alle titels nog een flinke boost geven.  

 

Foto: Alexander Skarsgard als Tarzan / Walt Disney Company

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN