banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Ophef over digiplan Europese Commissie

01 april 2015

In de filmsector is ophef ontstaan over het plan van de Europese Commissie om de grenzen tussen landen op te heffen als het gaat om distributiedeals van films. De Europese commissarissen Andrus Ansip van Digitale Eengemaakte Markt en Günther Oettinger van Digitale Economie en Samenleving vinden dat het tijd wordt dat de consument toegang kan krijgen tot muziek, films en sportevenementen waar hij zich ook in Europa bevindt. Zij willen toe naar een ‘Digital Single Market’.

Filmproducenten en -distributeurs vrezen dat de plannen van de commissie enorme schade gaat berokkenen aan de filmsector zoals we die nu kennen. Om films te kunnen financieren worden de distributierechten nu in verschillende Europese landen aan verschillende partijen verkocht. Dit model van territoriale exclusiviteit is een cruciaal fundament onder filmproductie, aldus belanghebbenden. De voorverkoop van films in Europa levert in sommige gevallen 30 tot 60 van het productiebudget op, zo stelt The Hollywood Reporter.

Andy Paterson, producent van de film The Railway Man vertelde de Engelse krant The Independent: ‘The proposal being mooted would destroy the European film business completely. This is not about consumer access, it’s about the way that films are made.’ Volgens Martin Moszkowicz van de Duitse producent Constantin Film zou het praktisch onmogelijk zijn om films als Der Untergang en Perfume: The Story of a Murderer nog te maken, zo vertelde hij THR: ‘If you had a single, pan-European license, who buys it? Only the studios would be in a position to buy for all of Europe, and even they don't want to do it.’

Volgens David Putnam, president van de Engelse belangenvereniging van filmdistributeurs, de FDA, zijn er signalen dat EU commissaris Oettinger de toon al aan het matigen is. In een interview met Frankfurter Allgemeine Zeitung zegt Oettinger dat hij de culturele diversiteit in Europe juist wil beschermen. Volgens Putnam is dat een teken dat de soep niet zo heet gegeten zal gaan worden. ‘It seems to me that the Commission have walked straight into this without looking at the alternative business model for the film industry’, aldus Putnam tegenScreen Daily.

De Europese Commissie komt 6 mei met haar digitale plannen naar buiten.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie