banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Picturehouse beweert eerste vpf-loze bioscoop te zijn

09 maart 2016

Picturehouse claimt de eerste bioscoop in het Verenigd Koninkrijk te zijn die de digitale cinema-apparatuur met behulp vpf's (virtual print fees) heeft afbetaald. Dat meldde de Engelse bioscoopketen tenminste aan een verslaggever van Screen Daily eind februari. 'The deal that was done with the distributors is all finished now’, aldus director of programming and acquisitions Clare Binns tegen het gezaghebbende vakblad.

Een dag later nuanceerde intermediair Arts Alliance Media (AAM) de berichtgeving echter. AAM liet weten dat de apparatuur bij Picturehouse met de vpf’s weliswaar is afbetaald, maar dat deze wel blijft doorlopen voor apparatuur gerelateerde zaken.

Klaar zijn met de vpf betekent feitelijk afbetaalde digitale apparatuur (en bijbehorende kosten). Dit heeft niet alleen een positieve impact op de operatie van vertoners maar zeker ook op die van de filmdistributeurs die de vpf immers moeten ophoesten. Daarnaast kan het ook positieve gevolgen hebben op de content. Bioscopen en filmtheaters kunnen breder en meer flexibel programmeren. Anderen beweren dat het verdwijnen van de vpf al leidt tot nog meer kopieën van dezelfde films.

Dient zich een vpf-loos tijdperk aan? Dat is onwaarschijnlijk gezien de huidige innovaties. De noodzakelijke aanpassingen en updates die bioscopen moeten doen om de snelle technologische ontwikkelingen bij te kunnen benen, vragen weer om nieuwe investeringen. Hierdoor zullen de bioscoop- en filmtheaterwereld niet zonder financiële/technologische partnerschappen kunnen, en zullen nieuwe oplossingen worden gezocht. Experts verwachten dat er varianten op de VPF zullen ontstaan om de technologische vernieuwingen voor vertoners betaalbaar te houden. Welke dat zijn, dat is de vraag die momenteel de branche in zijn greep heeft.

Zeker is wel dat de filmdistributeurs hierin een hele andere rol voor zichzelf zien weggelegd. Met het meebetalen aan de afbetaling van digitale cinema-apparatuur hebben zij hun ondersteunende taak immers volbracht.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px