banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Pirates 5 kaapt Memorial Day-weekend

29 mei 2017

De vraag of Disney er verstandig aan heeft gedaan zijn succesfranchise na vier afleveringen voort te zetten kan met ‘ja’ worden beantwoord. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales was aan de Amerikaanse boxoffice met voorsprong de grootste kaper van het vierdaagse Memorial Day-weekend.

Mooi weer, slechte publiciteit rond hoofdrolspeler Johnny Depp, matige kritieken en geruchten over een hack: er stonden genoeg beren op de weg van Dead Men Tell No Tales. Maar uiteindelijk telt alleen het resultaat, en dat was gewoon goed. In de VS wist deel vijf uit de superfranchise 77 miljoen dollar op te halen. Ook waren de publiekswaarderingen hoog. Wel was het de laagste opening van alle Pirates-films in de VS. 

Ook internationaal lieten de trouwe Pirates-fans de franchise niet in de steek. Met een eerste weekend van om en nabij de 175 miljoen dollar ligt Dead Men Tell No Tales (Salazar’s Revenge in veel Europese markten) op koers om uit de kosten te komen. Daar zullen dan nog wel een paar weken overheen gaan: de productiekosten van deel vijf worden onofficieel geschat op 230 miljoen, excl. P&A.

Er was ook een verliezer aan de US boxoffice. Paramounts Baywatch bleef steken op 30 miljoen dollar, wat toch een heel stuk onder de aanvankelijke prognoses is. Een ijzersterke merknaam plus de komische talenten van Dwayne Johnson en Zac Efron en natuurlijk veel vrouwelijk schoon: Baywatch leek een inkoppertje. En dat kan het nog steeds zijn als de buitenlandse markten meewerken.

Extra pijnlijk voor Baywatch was het feit dat de komedie Guardians of the Galaxy Vol. 2 niet wist te verslaan. De hitsequel handhaafde zich op plek twee en bleef zelfs in zijn vierde week de voorkeur genieten boven verser product als Alien: Covenant, Everything Everything en Snatched. Met 340 miljoen aan lokale b.o. is het de grote winnaar van dit voorjaar.

 

Message in a bottle: Johnny Depp in Salazar's Revenge / Walt Disney Company

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird