banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

RealD klaagt Volfoni en CinemaNext aan in Duitsland

25 december 2017

RealD, marktleider in 3D-bioscoopsystemen heeft in Duitsland concurrent Volfoni en leverancier CinemaNext aangeklaagd. Volgens het bedrijf zijn er met de verkoop van Volfoni SmartCrystal Diamond-systemen in Duitsland drie van RealD’s Europese patenten geschonden. Deze patenten hebben betrekking op RealD’s lichtverdubbelingstechniek voor 3D-bioscoopprojectie die gebruikt wordt in RealD’s XL-unit. Het bedrijf eist een verbod op de verkoop van Volfoni SmartCrystal Diamond-systemen en eist een schadevergoeding.

Volfoni, een oorspronkelijk Frans bedrijf dat sinds enige tijd in handen is van het Chinese Luxin Rio, reageert middels een statement strijdlustig op de aanklacht van RealD: ‘Volfoni is blij dat de telkens terugkerende kwestie van intellectueel eigendom binnenkort voor een objectieve rechter zal komen, in plaats van doelwit te zijn van toespelingen.’ Volfoni claimt binnenkort met innovatieve nieuwe producten te komen en suggereert in het statement dat het daarin wordt tegengewerkt door een gevestigd bedrijf als RealD.

Dit is niet de eerste rechtszaak wegens patentschending die RealD tegen Volfoni begint. In maart 2014 startte het bedrijf een rechtszaak in de VS, die werd afgewend met Volfoni’s toezegging dat het de SmartCrystal Diamond-unit niet in de VS zou verkopen. De bedrijven hebben ook al schermutselingen in Rusland en China achter de rug, waar RealD haar patenten wilde laten gelden. Na de respectievelijke afwijzingen van de patentbureaus publiceerde Volfoni beide keren triomfantelijke persberichten waarin het de uitspraak verwelkomde en RealD beschuldigde van oneigenlijk gebruik van haar patenten.

In Nederlandse bioscopen met passieve 3D-systemen is Volfoni amper aanwezig, in tegenstelling tot RealD en kleinere spelers als DepthQ. Tot enige tijd geleden vonden exploitanten een waardig alternatief voor RealD bij het Koreaanse MasterImage. Dat bedrijf had met z’n Horizon-unit een product op de markt dat RealD’s XL-unit qua lichtopbrengst naar de kroon stak zonder financieel afdrachtmodel zoals RealD dat hanteert. De Duitse rechtszaak doet denken aan de rechtszaken die RealD een aantal jaren tegen MasterImage voerde. Na een uitputtende rechtsgang die RealD uiteindelijk won lag MasterImage uitgeteld in de touwen en werd het Koreaanse bedrijf begin dit jaar door RealD overgenomen.

lees meer

Frank de NeeveFrank de Neeve werkt in de bioscoopwereld en schrijft over bioscooptechniek. Soms vraagt hij zich of hij nog tijd heeft om films te kijken.
Website - / Twitter @Cineserver / Linkedin -

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px